Cel mai longeviv organism non-clonat din lume este pinul Bristlecone. A crescut odată cu ridicarea primelor piramide

Ileana Mlădinoiu 19.12.2020, 13:07
Cel mai longeviv organism non-clonat din lume este pinul Bristlecone. A crescut odată cu ridicarea primelor piramide

Pinul Bristlecone. Conform diverselor documente oficiale, cel mai vechi copac din lume este pinul Bristlecone, înrădăcinat în mijlocul Munților Albi din California, la 3.350 metri deasupra nivelului mării. Are exact 5.068 ani și continuă să crească. Cel mai în vârstă copac din lume trăiește departe de oameni.

Pinul Bristlecone, cel mai longeviv organism non-clonat din lume

Până în 1967, recordul a fost deținut de un copac din aceeași specie situat în pădurile din Nevada, dar pinul Prometeu, strămoșul său, a fost tăiat (prost) în scop de cercetare cu acordul autorităților în 1964. S-a estimat că avea atunci în jur de 5.000 de ani.

Indiferent dacă este în picioare ori căzut, pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple, locația exactă a pinului aparținând familiei Bristlecone rămâne secretă.

Din 1964, pinul Bristlecone Methuselah a fost considerat cel mai vechi organism viu non-clonat de pe planetă. Numele său este o trimitere la Metusela sau Matusalem, un personaj mitologic menționat în Vechiul Testament care a murit la vârsta de 969 de ani.

Pinul Bristlecone
Pinul Bristlecone

Pinul Methuselah a început să crească când au fost ridicate primele piramide din Egipt, devenit cunoscut și pentru ramurile lui ciudate și amuzante.

Acest copac ar putea fi considerat cel mai vechi organism viu, în ciuda descoperirii în 2008, în Suedia, a unui molid în vârstă de 9.552 de ani (Picea abies). Respectiva specie este capabilă să se înmulțească prin stratificare, adică prin înrădăcinarea ramurilor, fără ca acestea să se separe de planta mamă.

De-a lungul secolelor, pe măsură ce plantele-mamă au dispărut după aproximativ 600 de ani, noi plante fiice au răsărit din sistemul radicular original.

Record absolut pentru populațiile clonale: 80.000 de ani

Dacă luăm în considerare populațiile clonale de copaci, fiecare dintre aceste clone aparținând aceluiași organism, atunci, cea mai veche populație ar putea fi cea a lui Populus tremuloides (Pando sau Gigantul Tremurător) din Utah, SUA.

Potrivit cunoastelumea.ro, cele 43 de hectare de plopi provin dintr-o singură rădăcină ce se întinde sub pământ. În timp ce la suprafață copacii se nasc și mor, imensa rețea de rădăcini continuă să existe și să se dezvolte. Deși pare să fie formată din zeci de mii de copaci individuali, în realitate, toți copacii au aceeași rădăcină.

Rădăcina se întinde sub Parcul Național “Forest Fishlake” din Utah, iar experții spun că  aceasta nu este doar cel mai mare organism viu, ci și cel mai bătrân. Sistemul de rădăcini ale lui Pando are o vârsta estimată la 80.000 de ani și o greutate colectivă de aproximativ 6.000 de tone.

Aceeași sursă precizează că Pando a fost descoperit de Burton V. Barnes, profesor la Universitatea din Michigan, în anii 1970, fiind totodată și primul cercetător care a descris Pando ca un singur organism. Vârsta medie a plopilor care alcătuiesc Pando este de 130 de ani.

Revenind la pinul Methuselah, pentru a-l admira, va trebui să mergeți în California și să mituiți un jandarm, deoarece locația sa este păstrată secret, astfel încât vizitatorii să nu fie tentați să rupă bucăți de ramuri sau scoarță.