Cel mai furat obiect din Anglia. Dispar imediat, furturile au crescut cu 100% în ultimii doi ani

Iancu Andreea, Mihai Ianoși 25.06.2021, 20:10
Cel mai furat obiect din Anglia. Dispar imediat, furturile au crescut cu 100% în ultimii doi ani

Anglia, unul dintre statele în care românii au plecat în căutarea unei vieți mai bune, se confruntă cu o problemă regăsită și în România, după ce autoritățile din Regat au anunțat că furturile au crescut cu 100% în cazul unui obiect. În ultimii doi ani, englezii au stabilit care este cel mai furat obiect din Anglia, observând că acestea dispar tot mai des.

Care este cel mai furat obiect din Anglia. Furturile au crescut cu 100% în ultimii doi ani

Regatul Unit se confruntă cu o problemă pe care o regăsim și în țara noastră. Autoritățile din Anglia au remarcat în ultimii ani o consecvență în rândul furturilor, dezvăluind recent care este cel mai furat obiect, preferat de hoții din regiune. Se pare că rata infracționalității a crescut cu 100%, după ce furturile de catalizatoare au fost semnalate tot mai des în ultimii doi ani în Anglia. Realizate din materiale prețioase precum platină, paladiu și rodiu, catalizatoarele sunt vizate de hoți, care reușesc să obțină bani frumoși, de vreme ce prețurile acestor materiale au crescut în contextul pandemiei.

Proprietarii mașinilor sunt nevoiți să înlocuiască dispozitivele care au menirea de a purifica emisiile de gaze rezultate în urma combustiei, piesele costând între 200 și 600 de lire sterline (aproximativ 230 – 700 de euro). În plus, la paguba creată se adaugă și grija permanentă de a nu deveni din nou ținta hoților. Aceștia din urmă au devenit extrem de experimentați, apelând la tot felul de tactici pentru a obține piesele valoroase. Iar procedura este extrem de simplă. Imagini surprinse de camerele de supraveghere arată cum hoții, dotați cu dispozitive electrice de tăiat, reușesc să scoată un catalizator în doar un minut.

Hoții iau în vizor toate locurile unde sunt parcate mașini: spitale, un crematoriu, ba au avut chiar tupeul de a fura de la mașinile din parcarea unei închisori, explică Edmund King, președintele Automobile Association, companie ce oferă diferite servicii pentru posesorii de automobile.

Care este cel mai furat obiect din Anglia
Catalizatorul, una dintre piesele auto cele mai vânate de hoți

Ce măsuri de prevenire a furturilor catalizatoarelor au pregătit autoritățile

Hoții de catalizatoare au dus la limita răbdării autoritățile din Anglia și SUA. Potrivit polițiștilor, infractorii obișnuiesc să acționeze în grup, având în spate o bandă care le facilitează obținerea câștigurilor pentru marfa furată.

Adesea acționează în echipe de 3 sau 4 persoane. Sunt infractori organizați cu o bandă criminală în spatele lor, care îi ajută să scape de marfa furată, continuă polițistul.

Pentru că, în mod normal, catalizatoarele furate ajung la firmele de reciclare a fierului vechi, autoritățile s-au gândit la o soluție pentru a evita aceste infracțiuni. Deocamdată, pentru că sunt numeroase mașini trimise la casare anual, catalizatoarele nu pot fi deosebite între ele. Totuși, polițiștii speră să implice în acțiunile lor producătorii auto și proprietarii auto, care să securizeze piesa cu o carcasă sau un marcaj de siguranță. Astfel, autoritățile vor putea identifica mai ușor dacă este sau nu furat.

Și românii se confruntă cu problema hoților de catalizatoare

România nu face excepție de la infracțiunile de acest tip. Mai mulți șoferi se plângeau autorităților din București că s-au trezit peste noapte fără catalizatoare, chiar în această primăvară. Proprietarii au observat lipsa catalizatorului după ce mașinile au devenit brusc extrem de zgomotoase. Mai mulți polițiști au încercat să identifice și să prindă astfel de hoți, doi infractori fiind prinși în flagrant în sectorul 3 al Capitalei.

Am observat un autoturism ridicat pe cric, ne-am apropiat de autoturismul respectiv. O persoană era sub autoturism iar alături se aflau alte trei persoane, preciza Marian Enoiu, agent șef la Secția 19.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...