Cehia testează angajații de 2 ori pe săptămână, Franța dă amenzi de 50.000 de euro, Italia impune măsuri în transportul public. Între timp, România se ceartă în parlament dacă să introducă certificatul Covid sau nu

Gabriela del Pupo 30.12.2021, 16:45
Cehia testează angajații de 2 ori pe săptămână, Franța dă amenzi de 50.000 de euro, Italia impune măsuri în transportul public. Între timp, România se ceartă în parlament dacă să introducă certificatul Covid sau nu

Guvernul din Cehia propune testarea angajaților de 2 ori pe săptămână pentru a evita o situație critică în acest val 5 al pandemiei. Guvernanții cehi trebuie să se mai consulte cu sindicatele și patronatele dar și cu reprezentanți ai companiilor de asigurări pentru a implementa decizia.

Testele ar urma să fie plătite prin sistemul asigurărilor de sănătate. Și în Franța se iau măsuri dure, Guvernul amenință cu amenzi de 50.000 de euro companiile care nu aplică măsura telemuncii cel puțin 3 zile pe săptămână. Între timp Alexandru Rafila are un discurs din ce în ce mai ponderat în ceea ce privește introducerea certificatului Covid, care după ultimele discuții nu ar mai include obligativitatea testării sau a prezentării unei dovezi a vaccinării la locul de muncă pentru categoriile esențiale.

Teste PCR o dată la 3 zile în Cehia

Guvernul Republicii Cehe a înaintat o propunere care prevede obligarea companiilor de a realiza două teste pe săptămână pentru coronavirus de tip PCR pentru toţi angajaţii, inclusiv cei care au primit doza booster, a informat miercuri ministrul Sănătăţii, Vlastimil Valek, transmite EFE, conform Agerpres.

Oficialii vor ca testarea să înceapă după vacanța de iarnă de la 17 ianuarie și până atunci vor avea consultări cu angajatorii dar și cu reprezentanții companiilor de asigurări pentru că aceste teste ar urma să fie plătite prin sistemul asigurărilor de sănătate. Astfel nici angajatorii, nici angajații nu vor plăti nimic în urma implementării acestei măsuri.

În acest moment în Cehia sunt obligați să-şi facă un test PCR pe săptămână doar acei angajați care nu au schema completă de vaccinare sau care nu au făcut boala în ultimele şase luni. De altfel chiar președintele s-a declarat un susținător al vaccinării obligatorii în discursul său de Crăciun.

Italia, măsuri dure la peste 100.000 de cazuri pe zi

Și în Italia testarea nu mai este recunoscută pentru certificatul verde și cei care pot să se miște fără restricții sunt fie vaccinați, fie trecuți prin boală. De asemenea valabilitatea certificatului ar putea fi redusă la 6 luni de la 9 luni, cât este în prezent.

Guvernul italian, confruntat cu o creştere a contaminărilor din cauza variantei Omicron, a decis miercuri seara să solicite certificatul de vaccinare în mijloacele de transport, hoteluri, terase ale restaurantelor, târguri şi congrese, piscine şi săli de sport, informează AFP, preluată de Agerpres.

În Italia se înregistrează în această perioadă peste 100.000 de cazuri pe zi.

Sorin Cîmpeanu, despre testarea covid în şcoli. Cum se va face şi cine plăteşte pentru ea

Franța amenință cu amenzi de 50.000 de euro companiile care nu introduc telemunca

Oficialii din guvernul Franței au recunoscut că vor amenzi de până la 50.000 de euro pentru companiile care nu vor să introducă telemunca pentru cel puțin trei zile pe săptămână. Ministrului Muncii, Elisabeth Borne, a declarat joi, pentru postul de televiziune LCI, că ar dori să vizeze acele „câteva companii” care nu au introdus telemunca şi „profită de perioada îndelungată a procedurii de sancţionare pentru a nu respecta regulile”, informează AFP, conform forbes.ro.

 „Vom introduce un amendament care prevede posibilitatea pentru inspecţia muncii de a acorda sancţiuni de până la 1.000 de euro pe salariat, dacă situaţia nu este conformă cu regulile, şi de maximum 50.000 de euro”, a declarat ministrul Muncii din Franţa.
Măsura vine în contextul în care valul 5 a lovit puternic Franța cu peste 200.000 de cazuri pe zi înregistrate în ultima săptămână.

În România chiar și dacă va fi introdus, certificatul Covid nu va aduce mari schimbări

După multe discuții în coaliție nu s-a ajuns încă la nici un consens în privința introducerii certificatului Covid. Dacă inițial acesta era inspirat din modelele statelor occidentale după multe discuții s-a ajuns la o formă care și dacă va fi adoptată, nu va prevede obligativitatea testării sau a prezentării dovezii vaccinării la locul de muncă.

De asemenea se fac presiuni pentru ca testele rapide să fie incluse în lista de dovezi pe care le poate aduce o persoană pentru libera circulație.

Având în vedere că la mall sau la evenimente nu se poate intra fără certificatul verde european aceaastă măsură ar putea rămâne cea mai dură restricție aplicabilă în România.

De asemenea încă nu se știe când și dacă vreuna din variantele de legiferare a unui certificat Covid în România va trece de parlament.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...