Cea mai nouă armă a rușilor schimbă cursul războiului din Ucraina. Panică la granița României

Mihnea Tălău 09.05.2023, 09:03
Cea mai nouă armă a rușilor schimbă cursul războiului din Ucraina. Panică la granița României

Se schimbă datele războiului. Zburând deasupra graniței de nord-est a Ucrainei, 10 dintre cele mai avansate avioane de luptă ale Rusiei erau pe cale să lanseze o armă care nu a fost încă văzută în război. Folosirea de către Moscova a bombelor glide și eficiența lor sub radar ar putea forța Kievul să-și rescrie planurile de contraofensivă.

Bombele planante rusești schimbă datele războiului

Cele 11 așa-numite bombe planante lansate în noaptea de 24 martie au confirmat rapoartele conform cărora forțele aeriene rusești se adaptează după ce au rămas fără rachete de croazieră și nu au reușit să preia controlul cerului deasupra Ucrainei.

Bombele planante sunt dotate cu „aripi” pentru a le oferi o rază de acțiune suplimentară și zboară suficient de jos și de departe pentru a se sustrage unor apărări aeriene controlate prin radar, potrivit The Telegraph.

Bombele planetare ale Rusiei au ținut prima pagină a ziarelor atunci când un avion de vânătoare a lansat accidental o bombă în orașul rusesc de frontieră Belgorod, avariind clădiri și rănind cel puțin trei persoane.

Colonelul Yuriy Ihnat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, a declarat pentru Telegraph că bombele reprezintă o „amenințare foarte serioasă”.

Raza de acțiune suplimentară oferită de tehnologia de planare înseamnă că avioanele rusești pot evita ieșirile riscante în apropierea liniilor de front pentru a lansa muniții.

„În acest moment, inamicul folosește aviația tactică pentru misiuni de luptă de-a lungul graniței cu Rusia, pe linia frontului și pe coasta maritimă. În toate aceste regiuni, inamicul folosește intensiv, de aproximativ o lună de zile, bombe planante”, a declarat colonelul Ihnat.

Kievul forțat să-și rescrie planurile de contraofensivă

Oficialii ucraineni estimează că forțele Moscovei lansează pe câmpul de luptă cel puțin 20 de bombe plane pe zi.
În timp ce lumea așteaptă contraofensiva așteptată a Ucrainei, analiștii ucraineni și occidentali au început să sugereze că introducerea armei ar putea forța Kievul să facă schimbări de ultim moment în planificarea operațională.

Cele mai elementare bombe plane sunt arme modificate, dotate cu aripi și sisteme de navigație care permit stabilirea unei traiectorii de zbor către țintă.

Poate fi la fel de simplu și de rudimentar ca și transformarea unor arme neghidate, rușii revizuind în principal vechile bombe aeriene sovietice FAB-500.

Cu toate acestea, unele bombe de planare, cum ar fi UPAB-1500B-E, sunt proiectate special cu aceste caracteristici incluse.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...