Cea mai mare amendă dată în timpul stării de urgență. „De unde să am eu banii ăștia?” Proiectul care poate anula astfel de sancțiuni

Redacția IMPACT 17.04.2020, 18:43
Cea mai mare amendă dată în timpul stării de urgență. „De unde să am eu banii ăștia?” Proiectul care poate anula astfel de sancțiuni

Amenzile pentru încălcarea prevederilor impuse prin ordonanțele de urgență le lasă multor români, care au primit o astfel de sancțiuni, o gaură imensă în buzunarele lor. Din acest motiv, Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituțională aceste chestiuni.

Cum ar putea fi anulate sancțiunile

În urmă cu o zi, Avocatul Poporului, Renate Weber, a atacat la Curtea Constituțională mai multe prevederi din OUG 1/1999, care reglementează instituirea stării de urgență, potrivit Digi 24.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a atacat la Curtea Constituțională mai multe prevederi din OUG 1/1999, care reglementează instituirea stării de urgență. Foto: Inquam Photos/George Calin
Avocatul Poporului, Renate Weber, a atacat la Curtea Constituțională mai multe prevederi din OUG 1/1999, care reglementează instituirea stării de urgență. Foto: Inquam Photos/George Calin

Renate Weber a făcut un apel către Curtea Constituțională (CCR) cu privire la prevederile art. 9, art. 14 lit. c1) – f) și art. 28 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, cu modificările și completările ulterioare, și la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 34/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, în ansamblul său, se arată într-un comunicat de presă al Instituției.

Această decizie a venit în contextul în care amenzile date de autorități românilor pentru nerespectarea mpsurilor impuse prin ordonanțele militare sunt foarte mari, dacă ar fi să ne raportăm la câștigurile salariale ale populației. Astfel, că, nerespectarea articolului 9, amintit mai sus, prevde amenzi chiar și de până la 20.000 de lei pentru persoane fizice și chiar 70.000 pentru persoane juridice.

Art 28
(1) Nerespectarea prevederilor art. 9 constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 20.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 10.000 lei la 70.000 lei, pentru persoane juridice.

În măsura în care CCR va acorda câștig de cauză Avocatului Poporului, amenzile acoradate românilor pentru încălcarea acestor prevederi ar putea fi anulate. Fostul Președinte al CCR, Augustin Zegrean a comentat, la Digi 24 această situație.

„S-a exagerat, este specific românesc, s-a sărit calul.Sunt mult prea mari amenzile raportat la câștigul populației, nu cred că populația va putea să le plătească.

De unde bani, mai ales în perioada de criză!

Pe o parte statul le dă bani oamenilor ca să poată supraviețui, prin șomaj tehnic, pe de alta, le dă amenzi de nu se pot încadra în niciun fel să le plătească.

Probabil că de data asta CCR va fi de acord cu Avocatul Poporului și atunci mă întreb cine va mai plăti aceste amenzi.
Dacă obiecțiile privind amenzile vor fi declarate de CCR neconstituționale, toate amenzile care se aplică vor fi anulate, pentru că vor fi date în baza unei legi declarate neconstituționale. Pentru asta, cine primește amenzi va trebui să le conteste în justiție dacă crede că nu au fost corect aplicate”, a explicat Augustin Zegrean.

Cine a primit cea mai mare amendă

Un bucureștean a primit zilele trecute sancțiunea maximă ce poate fi acordată, 20.000 de lei, atunci când a ieşit din casă ăentru  cumpărături la magazinul din proximitatea locuinţei. Acesta îşi recunoaşte greşeala, însă susţine că suma este imensă, mult peste posibilităţile lui financiare, scrie Adevarul.

„Nu am avut această declaraţie ştiind că nu îmi trebuie. M-am bazat şi pe faptul că nu m-a oprit nimeni până în momentul respectiv. I-am transmis poliţistului că stau aproape, să verifice în buletin (…) De unde să am eu atâţia bani. Trec printr-un şoc din care nici acum nu pot sa îmi revin. Nu am ştiut că îmi trebuie acea adeverinţă ca sa merg la magazinele din cartier şi am primit pe loc amenda”, a declarat bărbatul.

Urmăriți Impact.ro și pe