Cea mai bună asistentă medicală din lume. A concurat cu peste 24.000 de candidați

Beatrice Dumitru 14.05.2022, 17:48
Cea mai bună asistentă medicală din lume. A concurat cu peste 24.000 de candidați

O tânără din Kenya a câștigat premiul pentru cea mai bună asitentă din lume. Aceasta spune că este singura fată cu studii universitare din satul său și singura fată care are mai mult de patru clase primare din familia sa cu 19 copii. Tânară a concurat la Dubai pentru marele premiu cu peste 24.000 de candidanți.

Este cea mai tânără asistentă medicală din lume

Anna Qabale Duba, care militează împotriva căsătoriilor timpurii și a mutilării genitale feminine, a câștigat titlul pentru cea mai bună asistentă medicală din lume, fiind recompensată și cu un premiu în valoare de 250.000 de dolari. Ea a spus că „a rămas fără cuvinte” după ce a aflat că este câștigătoarea acestui titlu, deși au fost peste 24.000 de candidați la Global Nursing Award.

Colegii tinerei afirmă că tânăra face mari eforturi pentru a-i ajuta pe oamenii din satul său, Torbi, din regiunea Marsabit, unde a înființat și o școală. Dimineața, sălile de clasă găzduiesc ore pentru copii, apoi vin părinții lor, care învață despre sănătatea sexuală și reproductivă.

Cea mai bună asistentă medicală din lume. A concurat cu peste 24.000 de candidați
Ea este cea mai bună asitentă medicală din lume. Sursa foto: Twitter / Charles Onyango-Obbo

Acest premiu mă va ajuta să-mi extind școala în toată Kenya. Sunt atât de pasionată de educație. După ce am gustat din roadele educației, am decis să mă întorc acasă pentru a-i ajuta și pe alții”, a declarat tânăra pentru BBC.

„Am suferit mutilări genitale feminine”

Tânăra de 31 de ani deține și un master în epidemiologie și a înființat o fundație pentru ajutorarea fetelor și mamelor tinere. Anna Qabale Duba lucrează ca asistentă medicală la spitalul din  regiunea Marsabit și se străduiește să pună capăt practicilor culturale dăunătoare, cum ar fi mutilarea genitală feminină și căsătoria timpurie.

Am suferit mutilări genitale feminine la vârsta de 12 ani și am scăpat de căsătoria forțată timpurie la 14 ani”, a mai spus ea.

Chiar dacă mutilarea genitală este ilegală în Kenya, aproximativ 91% dintre fete și femei tinere sunt supuse acestei practici dure în regiunile din nordul țării, iar de multe ori părinții și tutorii își duc fiicele peste graniță în statele vecine pentru a scăpa de aceste legi stricte.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...