Ce vor fi nevoiți să aibă montat în autoturism șoferii cu deficiențe de auz. Proiectul a trecut de Camera Deputaților

Redacția IMPACT 10.03.2020, 14:29
Ce vor fi nevoiți să aibă montat în autoturism șoferii cu deficiențe de auz. Proiectul a trecut de Camera Deputaților

Camera Deputaților a adoptat marți, un poriect e lege care prevede ca șoferii cu anumite deficiențe de auz să aibă un semn distinctiv pentru a putea fi remarcați în trafic. Cui aparține inițiativa legislativă?

Proiect legislativ pentru persoanele cu deficiențe

Deputații au adoptat marți, în for decizional, un proiect de lege care prevede introducerea unui sistem menit să fie distinctiv în trafic care va semnala autoturismele în care se află șoferi auto care au deficiențe de auz sau care sunt surzi. Inițiativa legislativă a deputatului PNL, Adriana Săftoiu a fost adoptată cu unanimitate de voturi și anume 272, potrivit Mediafax.

Foto: Inquam Photos / David Muntean
Foto: Inquam Photos / David Muntean

„Conducătorii de vehicule pot monta pe autovehiculele proprii semnul internațional distinctiv pentru conducătorul de autovehicul cu dizabilități de auz, sub forma unui pătrat de culoare albă, cu latura de 100 mm, având în centru reprezentarea grafică folosită la nivel internațional după cum urmează:

– la autovehiculele din categoria AM, A1, A2 și A, în partea din spate, lângă numărul de înmatriculare sau de înregistrare după caz;

– la celelalte autovehicule, pe lunetă, în partea dreaptă sau stângă sus;

– la autovehiculele care nu sunt prevăzute cu lentă, pe caroserie în partea dreaptă sau stângă sus;

– la autovehiculele care tractează o remorcă, pe caroseria remorcii, în partea dreaptă sau stângă sus”, se arată în proiectul care a trecut marți de Camera Deputaților.

Semnul va fi aplicat pe luneta mașinii în colţul din dreapta sau din stânga, însă rămâne opțional. Indicatorul va fi aplicat pe luneta mașinii în colţul din dreapta sau din stânga, însă rămâne opțional. Totuși semnul este recomandat în cazurile în care persoana cu deficienţe de auz este oprită în trafic de un agent de la Poliția Rutieră. Astfel, polițistul iar va ști că şoferul are nevoie de un interpret mimico-gestual.

Pentru șoferi, însă, acest semn dispus pe luneta autoturismului le va arăta și celorlalți participanți în trafic că șoferii trebuie atenționați, la nevoie cu semnale luminoase.

Urmăriți Impact.ro și pe