Ce venituri încasează Traian Băsescu, din pensie și salariul de europarlamentar. Suma e consistentă

Stefan Daniel 07.07.2019, 18:27
Ce venituri încasează Traian Băsescu, din pensie și salariul de europarlamentar. Suma e consistentă

Te-ai întrebat vreodată ce venituri încasează Traian Băsescu? Cea mai înaltă funcție pe care a avut-o a fost de președinte al României, știi, dar, înainte el a fost, pe rând, comandant de navă, ministru și primar general al Capitalei. Probabil că te aștepți să fie unul dintre cei mai bogați pensionari din România.

Ce venituri încasează Traian Băsescu: de pe vas, direct la cârma statului

Traian Băsescu a urcat de pe puntea vasului pe scările celor mai mari funcții în statul român…și cele mai bănoase, raportat la mediul bugetar. Ascensiunea lui este uluitoare și de admirat, mai ales că, în prezent, se numără și printre europarlamentari, după ce PMP a obținut un procent de voturi mulțumitor la alegerile din 26 mai.

Cu toate că e lesne de înțeles că fostul președinte nu are de ce să se plângă atunci când vine vorba de bani, așa cum e cazul tuturor politicienilor care s-au luptat pentru funcții înalte, el a atras o dată atenția că a fost nedreptățit de Guvernul PSD. Anul trecut, prin toamnă, în cadrul unei emisiuni TV, Traian Băsescu dezvăluia pensia modestă pe care a primit-o în momentul în care s-a pensionat după legile PSD.

„Am ieşit cu pensie de 2.980 de lei, comandant de navă, fost ministru, fost primar general, fost preşedinte. Cu asta am ieşit, vă aduc fluturaşul. Iar Ficior, cel care a murit, avea 5.500 de lei, pentru că e la pensii speciale. Deci, un fost preşedinte are o pensie mai mică decât… Dacă ai fost 10 ani preşedinte, vreo 10 prin guverne, 12 ani comandant de navă, ai 2.980, dacă ai fost torţionar, ieşi cu 5.500 de lei’, spunea el în octombrie 2018.

Probabil că aceasta a fost pensia cu care a ieșit inițial, în 2014, fostul președinte, dar, cu siguranță nu pe aceasta o mai are în prezent. În doar patru ani, însă, pensia lui aproape că s-a dublat, atât datorită funcțiilor pe care le-a avut și a vechimii în muncă, dar și a noilor modificări coordonate de Lia Olguța Vasilescu. Dacă este cineva care să se plângă de pensiile mici în România, cu siguranță nu sunt demnitarii și funcționarii publici care au avut salarii mari.

Ce venituri încasează Traian Băsescu: de la comandant de navă, la europarlamentar

Fostul președinte a ieșit la pensie pe 4 noiembrie 2014, dar, contrar a ceea ce a spus la emisiune, în prima sa declarație de avere, din 2016, a scris că a încasat din pensia de la stat suma de 74.526 de lei (pe tot anul). Asta înseamnă o pensie lunară de 3.100 de lei.

Pentru că a fost președinte, a primit și indemnizație de fost șef de stat – mai exact, 242.856 de lei, în perioada 2015 – 2017.

Ce venituri încasează Traian Băsescu, din pensie și salariul de europarlamentar. Suma e consistentă

În 2017, a semnat o altă declarație de avere, în care preciza venituri și mai mari – 130.086 de lei, de la Parlament, iar pensia încasată de la Ministerul Muncii era de 44.826 de lei. Plus indemnizaţia de fost preşedinte, de 132.908 lei.

Ce venituri încasează Traian Băsescu, din pensie și salariul de europarlamentar. Suma e consistentă

Urmăriți Impact.ro și pe