Ce va face, de fapt, Antony Blinken la București. Secretarul de stat american are programată și o vizită mai puțin obișnuită

Anca Manolica 26.11.2022, 15:50
Ce va face, de fapt, Antony Blinken la București. Secretarul de stat american are programată și o vizită mai puțin obișnuită

Vizită importantă a secretarului de stat american Antony Blinken în România. Acesta se va afla în București în perioada 28-30 noiembrie, unde va participa la Reuniunea miniștrilor de Externe ai NATO. De asemenea, acesta are programată și o vizită mai puțin obișnuită. Iată unde va merge împreună cu oficialitățile din România.

Ce va face Antony Blinken în țara noastră

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, vine în România în perioada 28-30 noiembrie, pentru a lua parte la Reuniunea miniștrilor de Externe ai NATO. Aceasta va avea ca subiect principal de dezbatere războiul din Ucraina, dar și alte puncte importante.

Reuniunea miniștrilor de externe ai NATO se va concentra pe războiul Rusiei împotriva Ucrainei, implementarea noului concept strategic al NATO, inclusiv provocările din partea Chinei, securitatea energetică, protecția infrastructurii critice și eforturile NATO de a construi capacitatea și de a consolida rezistența în Bosnia și Herțegovina, Georgia și Moldova”, se arată în anunțul făcut de Departamentul de Stat al SUA.

Această reuniune ai miniștrilor din statele membre NATO va fi găzduită, în numele României, de ministrul de Externe Bogdan Aurescu. De altfel, acest eveniment este primul de acest fel organizat în România de la aderarea țării noastre la Alianță, în anul 2004.

Totodată, este a doua reuniune formală aliată după summitul din anul 2008 de la București, dar și prima de nivel înalt desfășurată într-un stat de pe Flancul Estic de la declanșarea războiului în Ucraina, pe 24 februarie.

Antony Blinken vine la București
Antony Blinken vine la București

Pe lângă cei 30 de șefi ai diplomațiilor statelor membre, la întâlnire vor fi și miniștrii afacerilor Externe ai Finlandei și Suediei, în calitate de țări invitate să adere la NATO, dar și miniștrii din Republica Moldova (o premieră), Ucraina, Georgia, Bosnia și Herțegovina.

Ce vizită mai are programată secretarul de stat

În cadrul șederii sale în Capitală, Tony Blinken va merge, împreună cu prim-ministrul Nicolae Ciucă, să viziteze expoziția „Noi, poporul, 25 de ani de parteneriat strategic”, care amintește de momentele-cheie ale parteneriatului dintre Statele Unite ale Americii și România începând cu 1997.

De asemenea, secretarul Blinken va avea întâlniri separate cu președintele României, Klaus Iohannis, cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, dar și cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Va lua parte și la un dineu de lucru cu ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...