Ce trebuie să verifici urgent la maşină înainte de a pleca la drum. E un detaliu pentru care şoferii primesc amenzi de sute de lei

Nicu Stan 28.12.2021, 11:42
Ce trebuie să verifici urgent la maşină înainte de a pleca la drum. E un detaliu pentru care şoferii primesc amenzi de sute de lei

Specialiștii în siguranța auto au anunțat ce trebuie să verifici urgent la maşină înainte de a pleca la drum. Este un detaliu pentru care şoferii primesc amenzi de sute de lei, fără să realizeze măcar că sunt greșiți. Potrivit Codului Rutier, toate mașinile care circulă pe drumurile publice din țara noastră sunt obligate să aibă așa ceva în dotare. Chiar dacă le au, mulți dintre șoferi primesc amendă. De ce?

Șoferii, amendați drastic dacă au aceste două elemente ale mașinii expirate. Ce trebuie să verifici înainte de a pleca la drum

Șoferii care pleacă la drum trebuie să aibă în portbagajul mașinii trusă de prim ajutor, extinctor și triunghi reflectorizant, prevede Codul Rutier.

Chiar dacă le au pe ambele în portbagaj, inclusiv triunghiurile reflectorizante, la controalele de rutină ale Poliției Rutieră mulți dintre șoferi sunt amendați. Sancțiunile vin ca urmare a faptului că trusa medicală și extinctorul au datele de valabilitate expirate. Astfel, șoferii ar fi bine să verifice și datele de expirare ale extinctorului și a trusei medicale.

Trusa medicala si extinctorul pot expira, astfel ca soferii sunt pasibili de amenda
Trusa medicala si extinctorul pot expira, astfel ca soferii sunt pasibili de amenda

Ce prevede legea

În conformitate cu Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 în ceea ce prvește circulația pe drumurile publice, conducerea unui autovehicul care nu are în dotare trusă medicală, stingător pentru incendii și triunghiuri reflectorizante omologate constituie contravenție.

De asemenea, la articolul 8 din actul legislativ se stipulează că pentru a fi conduse pe drumurile publice, fiecare autovehicul, tractor agricol sau forestier și tramvai trebuie să aibă în dotare trusă medicală de prim ajutor, două triunghiuri reflectorizante și un stingător de incendiu, toate omologate.

Cât este amenda pentru lipsa kit-ului obligatoriu

Astfel, lipsa unuia dintre aceste obiecte sau a întregului kit se pedepsește cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni, respectiv șoferul în culpă primește patru sau cinci puncte penalizare și o amendă de la 580 la 725 de lei. Însă, mai există o situație în care șoferul este pasibil de amendă.

Mulți dintre șoferii români nu știu că atât trusa medicală auto, cât și extinctorul au termene de valabilitate, astfel că expirarea acestora poate atrage amenda, ca atunci când șoferul nu le-ar avea.

Expirarea datei de valabilitate a trusei medicale atrage amenda

De regulă, lucrurile din interiorul trusei medicale nu au termen de valabilitate, însă dacă ai ghinionul să dai peste un polițist zelos, sigur vei fi amendat.

Cât este amenda pentru tursa medicală expirată

Omisiunea este considerată de către polițiștii de la circulație tot contravenție. Astfel, amenda va fi și în acest caz cuprinsă tot între 580 și 725 de lei.

Astfel, este recomandat ca șoferii să verifice termenul de valabilitate atât al trusei sanitare, precum și a extinctorului.

Urmăriți Impact.ro și pe