Ce trebuie să știi, atunci când plătești cu telefonul mobil

Raluca Juncu 20.12.2019, 10:50
Ce trebuie să știi, atunci când plătești cu telefonul mobil

Dacă ți-au uitat portofelul acasă, e bine de știut că există o altă soluție pentru tine. Ba chiar una mai avantajoasă și anume plata cu telefonul mobil. Dar ce presupune acest proces și cât de sigur este pentru tine?
Pentru unii, plățile digitale sunt, poate, o chestiune relativ recentă în România, iar dacă ne raportăm strict la plățile cu telefonul mobil, tot ce trebuie să știi este că aproape toate băncile de la nivel local permit acest lucru din aplicația lor proprie prin care poți plăti atât când dorești să îți achiziționezi ceva de pe internet, dar și direct cu telefonul în loc de card, în magazinele offline. Rămâne totuși viabilă întrebarea cât de sigure sunt, însă, aceste plăți?

Siguranța plăților pe internet prin intermediul telefonului mobil

România se situează încă în urma multor state din Uniunea Europeană în ceea ce privește chiar și plățile cu cardul fiindcă la nivel local sunt necesare depunerea de mai multe eforturi pentru educarea și informarea publicului larg cu privire la beneficiile legate de siguranță, securitate și accesibilitate. Românii se tem în continuare de faptul că le-ar putea fi furate datele bancare introduse pe telefon.
La o plată pe care o faci pe net de pe telefon, atunci când introduci datele cardului bancar, ele sunt criptate automat. Numărul cardului tău bancar este înlocuit de o serie unică de cifre, numită token. În felul ăsta, numărul cardului tău rămâne necunoscut și este protejat, deci este în cea mai mare siguranță.
Mai mult, ca formă suplimentară de protecție este asigurată de un cod unic pe care îl poți primi prin sms. Acest aspect îți poate oferi nivelul de protecție la care sperai, asta în cazul în care exista un nivel mai mare de îngrijorare cu privire la securitatea datelor.

Plăți fără bătăi de cap

Totodată, Mastercard a inițiat un demers în acest sens. Se numește #ZeroGriji, iar numele face ce spune: își oferă zero griji când vine vorba de plăți cu cardul – prin telefon, pe web, pe un laptop sau cu un card fizic.
Cât despre plata cu telefonul în loc de card, tehnologia contactless funcționează la fel. Iar datele cardului sunt criptate și comerciantul nu ajunge niciodată să vadă aceste informații. Prin urmare, aceste informații despre fiecare persoană în parte rămân confidențiale. Iar fiecare POS la care plătești e certificat de bancă. Practic, nu poate exista un POS care să „tragă” bani de pe carduri fără ca banca să știe.

Plățile cu telefonul mobil sunt mai simple decât crezi. Foto: qarve.com
Plățile cu telefonul mobil sunt mai simple decât crezi. Foto: qarve.com

Pentru că atunci când mergi la cumpărături, nu mai trebuie să scotocesti după card prin geantă sau prin portofel. De fapt, nici nu mai e nevoie să cari portofelul după tine. Scoți telefonul, aprinzi sau deblochezi ecranul, îl apropii de POS și gata, ai plătit. Tot ce trebuie să facă este să activezi funcția NFC a telefonului, după care poți cumpăra fără stres.
Iar dacă mai există români care nu se plâng de plățile în numerar, este pentru că încă nu cunosc ușurința cu care poți plăti utilizând telefonul mobil.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI