Ce trebuie să faci neapărat cu plantele de apartament înainte de sezonul rece. Unde trebuie să le aşezi, de fapt

Iancu Andreea, Mihai Roșoiu 04.10.2021, 16:15
Ce trebuie să faci neapărat cu plantele de apartament înainte de sezonul rece. Unde trebuie să le aşezi, de fapt

Majoritatea apartamentelor se bucură de prezența măcar a unei flori, care să aducă un aer proaspăt în designul locuinței și să dea o stare de bine celor care locuiesc. Totuși, îngrijirea de care trebuie să aibă parte plantele de apartament este una specială, mai cu seamă înainte de sezonul rece, în ghivecele cu flori trebuie pregătite de vremea răcoroasă. Iată câteva sfaturi cu privire la ceea ce trebuie să faci înainte de instalarea iernii, dacă te numeri printre iubitorii de plante în ghiveci.

Ce trebuie să faci înainte de sezonul rece cu plantele de apartament

Ne apropiem cu pași repezi de acea perioadă a anului în care frigul de afară ne va determina să petrecem mai mult timp la interior. Și nu doar oamenii au nevoie să se retragă la căldură, ci și plantele de apartament, care necesită o atenție specială înainte de sezonul rece. Pentru că instalațiile termice usucă aerul din locuință, iar lumina naturală este tot mai puțină în zilele mohorâte, iată ce trebuie să faci pentru a păstra florile din ghiveci peste iarnă.

Plantele de apartament trec printr-o perioadă de repaus în sezonul rece astfel că necesită îngrijire adecvată în sezonul rece. Un aspect important îl reprezintă lumina. Ghivecele ar trebui așezate în așa fel încât să se bucure de lumină dimineața și după-amiaza. Se pare că lipsa luminii poate duce la subțierea plantei, care atrage pierderea plantei, mult prea fragilă pentru a se păstra peste iarnă. Se recomandă așezarea ghiveciului aproape de surse de lumină sau la o fereastră. Totodată, la fiecare opt zile ele trebuie rotite.

Ce trebuie să faci cu plantele de apartament înainte de sezonul rece
Sfaturi utile pentru plantele din casă

Cât de des trebuie udate florile din ghiveci iarna

Caloriferele sau orice surse de căldura pot dăuna plantelor. Chiar dacă multe dintre florile din ghiveci pot rezista la călduri de până la 40 de grade, este indicat să nu le ținem în mod normal într-un mediu cu valori extreme. Astfel, nu pune ghivecele pe pervazul unei ferestre înghețate și nici în bătaia vântului. Asigură-te că plantele de apartament nu ating cu frunzele ferestrele reci pentru că în caz contrar frunzele vor deveni maro și se vor pierde. Rădăcina florilor din ghiveci nu trebuie să stea în frig și nici la căldură prea mare.

Și frecvența cu care uzi florile este importantă în sezonul rece. Majoritatea plantelor de apartament nu au nevoie de o cantitate prea mare de apă iarna. Asigură-te că nivelul de umiditate din sol este unul ideal, măcar o dată pe săptămână, iar dacă observi că rămâne apă în farfuria de sub ghiveci, este indicat să o arunci. Pe de altă parte, dacă alegi să ții plantele în casă, asigură-te că pulverizezi cu apă călduță deasupra plantei, de câteva ori pe săptămână pentru a împiedica depunerea prafului, care reduce căldura. De asemenea, aerul prea uscat din cauza căldurii de la calorifer poate dăuna florilor din ghiveci.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...