Ce sunt obligați angajatorii din România să facă conform noilor reguli UE. Puțini salariați își cunosc drepturile

Beatrice Dumitru 06.03.2023, 21:44
Ce sunt obligați angajatorii din România să facă conform noilor reguli UE. Puțini salariați își cunosc drepturile

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a stabilit recent două drepturi distincte ale salariaților, iar angajatorii din România sunt obligați să le respecte. Este vorba despre timpul liber pentru angajați. Hotărîrea a vizat o situație din Ungaria, dar decizia este obligatorie pentru toate instanțele naționale din UE. Ce prevede aceasta.

Regula pe care sunt obligați angajatorii să o respecte

Conform Codului muncii, salariații au dreptul, între două zile de muncă, la un repaus de minimum 12 ore consecutive. Totodată, aceștia au dreptul la un repaus săptămânal de 48 de ore consecutive, de regulă sâmbăta și duminica. Recent, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a stabilit că angajatprii trebuie să respecte repausul zilnic și săptămânal al angajaților.

Mai mult, Curtea de Justiție a decis că repausul zilnic și repausul săptămânal sunt două drepturi distincte ale salariaților, astfel că angajatorii n-au voie să-l includă pe primul în al doilea, atunci când repausul zilnic este urmat de repausul săptămânal, indiferent despre ce situație este vorba.

Ce sunt obligați angajatorii din România să facă conform noilor reguli UE. Puțini salariați își cunosc drepturile
Angajații au dreptul la timp liber săptămânal.

O situație în care repausul zilnic ar face parte din repausul săptămânal ar goli de conținut dreptul la repaus zilnic, privând lucrătorul de valorificarea efectivă a acestuia, atunci când beneficiază de dreptul la repaus săptămânal. În acest context, Curtea reține că directiva nu se limitează să stabilească în mod global o perioadă minimă pentru dreptul la repaus săptămânal, ci precizează în mod expres că această perioadă se adaugă perioadei aferente dreptului la repaus zilnic. Rezultă că perioada de repaus zilnic nu face parte din perioada de repaus săptămânal, ci se adaugă la aceasta, chiar dacă o precedă în mod direct”, se arată într-un comunicat legat de hotărârea CJUE, potrivit avocatnet.ro.

Alte precizări ale Curții de Justiție

Curtea de Justiție a dat această hotărâre într-o situație din Ungaria, judecătorii raportându-se la prevederile Directivei europene privind organizarea timpului de lucru, iar decizia este obligatorie pentru toate instanțele naționale din UE care se pot confrunta cu spețe similare.

„Curtea mai arată că dispozițiile mai favorabile pe care le prevede reglementarea maghiară, în raport cu directiva, în privința duratei minime a repausului săptămânal nu pot priva lucrătorul de alte drepturi care îi sunt conferite prin această directivă și în special de dreptul la repaus zilnic. Astfel, repausul zilnic trebuie să fie acordat independent de durata repausului săptămânal prevăzută de reglementarea națională aplicabilă”, potrivit comunicatului legat de hotărârea CJUE.

Această regulă trebuie respectată chiar dacă legislația națională prevede o perioadă de repaus săptămânal mai mare decât cea stabilită prin legislația europeană.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...