Ce sunt meseriile digitale, la mare căutare în 2022: par desprinse din viitor și poți lucra de oriunde

Gabriel Peneș 30.09.2022, 10:55
Ce sunt meseriile digitale, la mare căutare în 2022: par desprinse din viitor și poți lucra de oriunde

Viitorul este deja aici, într-un fel. Joburile ce vor exista în anii ce urmează vor fi axate pe tehnologia digitală și vor da la o parte multe dintre meseriile existente. Oricât de greu ne-ar fi să ne imaginăm, calculatoarele, internetul, sistemele noi de comunicații au făcut posibile o schimbare ce va fi tot mai pronunțată în perioada următoare în privința pieții muncii, iar meseriile digitale vor deveni un lucru obișnuit, la fel ca folosirea unui telefon mobil în ziua de azi.

Ce sunt meseriile digitale, la mare căutare în 2022

Cu un laptop și o conexiune bună la internet, oamenii au început de ani bună să lucreze în feluri neînchipuite până acum câțiva ani. Chiar și pandemia dus la impulsionarea activităților online, milioane de oameni putând să-și facă jobul fără să mai fie nevoiți să iasă din casă.

Apoi, dezvoltarea tehnologiilor într-un ritm avansat, apariția metaversului și multe alte zone digitale transformă lumea de azi, aducând viitorul mult mai aproape. O meserie nou apărută este, de exemplu, și cea de avocat digital.

„Ca avocați digital, prestăm serviciile pe internet, în cloud, cu ajutorul diverselor software-uri care sunt alături de noi, ca să ne putem face meseria cât mai ușor. În același timp, un avocat digital presupune și domenii de lucruri specifice, precum business și dreptul afacerilor, dar focusat pe afacerile digitale, pe afacerile cu o tentă puternic tehnologică, cele care au prezență online sau bănci ce prestează serviciile online.

Sigur, prezența fizică a unui avocat este în continuare necesară, pentru că sunt diverse situații în care se cere prezența directă. Iar în România, în mod preponderent, prezența fizică acum primează.”, a explicat Ana Maria Briard, avocat digital, în emisiunea „Income Magazin”, conform antena3.ro.

Par desprinse din viitor și poți lucra de oriunde

Potrivit raportului publicat în 2020 la Forumul Economic Mondial, se estimează că până în 2025 vor apărea 97 de milioane de noi locuri de muncă, adaptate tendinţelor tehnologiei şi automatizării. Iar domeniile viitorului în privința joburilor sunt tot mai diverse

Domeniile viitorului în privinţa locurilor de muncă:

  • Matematică și Informatică: dezvoltatori, analiști, programatori, analiști de securitate informatică;
  • Sănătate: profesioniști în sănătate mentală, tehnicieni, diagnosticieni, asistente medicale, infirmiere, personal îngrijire la domiciliu;
  • Consiliere şi Terapie: terapeuți pentru mișcare fizică, pentru respirație, pentru limbi străine, pentru discurs, consilieri pentru familie, pentru căsătorie, pentru abuzuri, lucrători sociali;
  • Marketing: analiști cercetare de piață, specialiști în marketing;
  • Imobiliare: construcții și dezvoltări imobiliare: în special specialiști de nișă;
  • Media și Comunicații: operatori și editori video;
  • Financiar: manageri financiari, manageri de sistem

Noile meserii digitale vor aduce avantaje, dar și dezavantaje, mai ales pentru cei care nu se vor putea adapta noilor realități de pe piața muncii sau ale căror joburi vor dispărea, pur și simplu.

„În primul și în primul rând, consider că trebuie să fim pregătiți pentru a avea o meserie digitală și dacă stăm să ne uităm la statistici, România este în coada Europei din punct de vedere digitalizare și competențe digitale. Suntem sub 43 % din acest punct de vedere.

Practic, înainte de toate, trebuie să fim pregătiți pentru ceea ce urmează. Viitorul este acum și a început deja. Sunt foarte multe meserii care deja sunt digitalizate și foarte mulți oameni care pot să lucreze de la distanță, de oriunde din lume.

În mod evident, sunt anumite domenii de activitate în care nu putem să lucrăm de la distanță și asta este un dezavantaj, dar din ce în ce mai multe domenii de activitate se oferă această posibilitate și primul pas este să ne pregătim.

Al doilea pas este să ne dezvoltăm foarte bine competențele de care avem nevoie pentru a putea intra în această plajă foarte largă de meserii care vor fi digitalizate. Toate meseriile acestea ale viitorului, care vor fi din ce în ce mai prezente. Multe meserii vor dispărea, dar vor fi înlocuite de alte meserii pentru care trebuie să fim pregătiți. Unele nici nu s-au inventat încă, nici nu știm cu ce ne confruntăm.

Așa cum se spunea la World Economic Forum, peste 65 % dintre copiii care intră azi în școală se pregătesc pentru meserii care nu există încă. 100 de milioane de noi locuri de muncă ar putea să apară până în 2025, arată un raport al Forumului Economic Mondial.

În primul și în primul rând vorbim de tehnologie, tot ceea ce ține de metavers, de tehnologie, de cloud, de design, grafică, arhitectură, tot ce ține de zona aceasta de tehnologie va căpătau foarte mare amploare.

De asemenea, sunt foarte multe meserii care vor apărea în cultură, educație, sport, întreținerea frumuseții. Zona aceasta de wellness și well-being, va fi o componentă principală unde oamenii pot să și să-și desfășoare activitatea și în mediul virtual, dar și în și prezență fizică. Și la fel, sunt noi competențe pe care ar trebui să le dobândim încă din școală”, a explicat Corina Neagu, specialistă în resurse umane, în cadrul aceleiași emisiuni.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....