Ce spune un medic psihiatru despre cazul minorului din Dolj care a înjunghiat un alt adolescent pe stradă: „Copiii au un mod psihologic de a-și rezolva conturile”

Elena Avramescu, Mihai Cheleș 31.08.2021, 16:21
Ce spune un medic psihiatru despre cazul minorului din Dolj care a înjunghiat un alt adolescent pe stradă: „Copiii au un mod psihologic de a-și rezolva conturile”

Este vorba despre medicul psihiatru Gabriel Diaconu, care a făcut câteva comentarii cazul minorului din Băilești care l-a înjunghiat de cinci ori pe un alt copil,din cauză că avusese un conflict cu sora lui.

Medic psihiatru, despre cazul minorului din Dolj care a înjunghiat un alt adolescent

Gabriel Diaconu este de părere că gestul adolescentului poate să fie izolat, fiind o formă extremă de manifestare a supărării. Cu toate acestea, un astfel de comportament poate să fie influenșat și de contextul pandemic, care a avut mai multe efecte negative asupra stării mentale a adolescenților.

La acest nivel nu vorbești doar de violență, ci vorbești de un fenomen care s-ar putea să aibă de-a face și cu un fel de contagiozitate socială. Anul acesta care a trecut a văzut această categorie de vârstă pusă la o vulnerabilitate suplimentară. Mă refer la copii și la adolescenți. Evident că valvele de răspuns ale copiilor nu sunt la fel de diverse ca ale adulților. Unde mai pui că în anumite comunități escaladarea în rândul populațiilor vulnerabile când vine vorba de stres nu e decât în zona anxietății, a anumitor adicții sau a violenței.

Cazul acesta este, din ce îmi aduc eu aminte, atipic, în măsura în care vorbim de agresori și victimă minori. Marea violență între copii și adolescenți nu este frecventă. Cu atât mai puțin nu este populară. Copiii au un mod psihologic de a-și rezolva conturile fără să folosească marea violență. Aici vorbim cel mai probabil de o formă de introducere în marea violență atât pe verticală, la copiii mai mari, dar și ca un fel de a demonstra că copilăria s-a terminat.

Revenind la situația pandemică, pentru că acest an a fost complicat, o bună parte din copilăria generației a fost amputată, și atunci vezi astfel de fenomene, vezi copii care, între ghilimele, cresc foarte repede, și nu cresc frumos, a spus Gabriel Diaconu la Antena 3.

Un adolescent de 15 ani din Dolj a fost injunghiat
Un adolescent de 15 ani din Dolj a fost injunghiat

Un adolescent de 15 ani a fost înjunghiat cu cinci lovituri de cuțit

Adolescentul de 15 ani, din județul Dolj, a fost înjunghiat luni seara de un altul de aceeași vârstă. I-a aplicat cinci lovituri de cuțit, după ce victima i-ar fi șicanat sora agresorului. Acum băiatul de 15 ani a fost reținut pentru 24 de ore. Se pare că agresorul l-a înjunghiat în abdomen, de cinci ori, după care a fugit. Poliţiştii l-au găsit la locuinţa bunicilor, la câţiva km de locul faptei.

Ieri seară, polițiști din cadrul Poliţiei Municipiului Băilești au fost sesizaţi de reprezentanți ai unui spital din Băilești cu privire la faptul că, la această unitate medicală, a fost adus un adolescent, de 15 ani, din Băileşti, care prezenta mai multe plăgi înjunghiate. (…)

La nivelul Poliției Municipiului Băilești s-a constituit un colectiv de lucru, în vederea depistarii adolescentului bănuit de comiterea faptei și stabilirii întregii situații de fapt. În urma activităților de desfășurate de polițiști, adolescentul a fost depistat la scurt timp, pe raza municipiului Băilești și condus la sediul poliției pentru cercetări, transmite Mihaela Sadoveanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...