Ce spune Orban despre acordul BOR și despre relaxarea măsurilor în țară. Anunț important al premierului pentru români

Redacția IMPACT 16.04.2020, 22:37
Ce spune Orban despre acordul BOR și despre relaxarea măsurilor în țară. Anunț important al premierului pentru români

Ludovic Orban a vorbit, joi seara despre posibilitatea relaxării restricțiilor cu privire la ieșirea din case și reluarea activităților normale, pe care oamenii le desfășurau înainte de pandemie. Totodată, premierului i-au fost solicitate lămuriri cu privire la acordul încheiat între Biserica Ortodoxă Română și Ministerul Afacerilor Interne.

Scenariu plauzibil în lucru pentru revenirea la activitate

„Toate deciziile le vom lua în funcție de evoluția epidemiei. Să fim sinceri, sunt prognoze care nu pot fi 100% sigure. Unele nu sunt sigure 100%, dar suntem pregătiți să le luăm în funcție de evoluție. Pregătim această revenire la normalitate, dar relaxarea se va impune gradual, în funcție de riscul răspândirii și de datele pe care le avem. Pregătim un set de măsuri de protecție pt cetățeni privitoare la revenirea la normalitate.
Deschiderea activității economice, va fi, de asemenena, graduală. Pregătim și un set de măsuri economice să ajută economia să repornească, să ajute cetățenii, să poată să își reia activitatea sau să găsească locuri de muncă în alte companii care vor angaja”, a declarat Ludovic Orban, la Digi 24.
Ludovic Orban, despre relaxarea măsurilor impuse de autorități. Sursa foto: Inquam Photos/George Calin
Ludovic Orban, despre relaxarea măsurilor impuse de autorități. Sursa foto: Inquam Photos/George Calin

Despre acordul BOR-MAI

„A existat o discuție legată de condițiile de sărbătorire a Paștelui. Ministrul de Interne a semnat un acord, o înțelegere, cu Preafericitul Patriarh. Nu cunoșteam în detaliu toate măsurile, dar am urmărit în îndeaproape s-a întâmplat. Ulterior, acest acord a fost modificat și la ora actuală acordul este în conformitate cu toate ordonanțele. Riscul de transmitere a virusului este limitată.
Numai cine nu muncește nu greșește. Dar trebuie să ai capacitatea de a schimba rapid anumite decizii. S-a și văzut reacția imediată. Acordul a fost modificat foarte rapid (…) Noi am fost constanți în mesaje, nu am atins vârful epidemiei. Dar există încă risc mare, fiecare cetățean trebuie să respecte toate legile, să evite pe cât este posbibil orice acțiune care nu e necesară (…)
La ora actuala avem un acord care respectă riguros toate condițiile, rezultate de ordonanțele militare și respectă toate recomandările specialiștilor.
Am încredere în români că vor fi la fel de responsabili ca până acum. Știu că este foarte greu să renunți la condițiile unei vieți normale. Românii trec prin momente grele, dar am încredere că își vor menține comportamentul responsabil. De aceea sper că nu vom ajunge la un nivel critic (…)
Probabil între 1 și 20 mai va exista un vârf. După acest vârf se va reduce numărul de îmbolnăviri”, a transmis Șeful Executivului.
Urmăriți Impact.ro și pe