Ce spune MAE după ce preşedinta Ungariei a scris că prioritatea sa e să reprezinte toţi maghiarii: „Un stat nu poate să îşi aroge drepturi în raport cu cetăţenii altui stat”

Andra Daoud 21.05.2022, 09:41
Ce spune MAE după ce preşedinta Ungariei a scris că prioritatea sa e să reprezinte toţi maghiarii: „Un stat nu poate să îşi aroge drepturi în raport cu cetăţenii altui stat”

Președinta Ungariei a făcut o declarație care a provocat îngrijorare în rândul autorităților române. Katalin Novak a spus că își asumă calitatea de „reprezentant al tuturor maghiarilor, indiferent unde aceștia locuiesc”, iar cuvintele ei au dus la reacția fermă a Ministerului Afacerilor Externe din România. Ce au transmis autoritățile de la noi în urma apariției declarației.

Ce a transmis MAE după declarația președintei Ungariei

Șefa statului ungar a publicat vineri pe Facebook un mesaj prin care își asuma calitatea de „reprezentant al tuturor maghiarilor, indiferent unde aceştia locuiesc, în interiorul sau în exteriorul graniţelor Ungariei”. Afirmația a provocat controverse, iar MAE român l-a contactat pe ambasadorul Ungariei în România și i-a transmis îngrijorarea țării noastre cu privire la această declarație.

„În măsura în care declaraţiile Preşedintelui Ungariei, aflată în vizită privată în România, se referă şi la cetăţenii români de etnie maghiară, este de subliniat că, potrivit dreptului internaţional, un stat nu poate să îşi aroge drepturi de orice fel în raport cu cetăţenii altui stat. În plus, responsabilitatea primară pentru respectarea drepturilor identitare (etnice, culturale, religioase, lingvistice) ale cetăţenilor români de etnie maghiară revine României, ca stat de cetăţenie, Ungaria, ca stat înrudit, având cel mult un interes în consolidarea legăturilor culturale, astfel cum se arată atât în Raportul din 2001 al Comisiei de la Veneţia privind tratamentul preferenţial acordat minorităţilor naţionale de statul înrudit, cât şi în Declaraţia din 2001 a Înaltului Comisar pentru Minorităţi Naţionale al OSCE intitulată Suveranitate, responsabilitate şi minorităţi naţionale”, a precizat MAE.

Ce spune MAE dupa ce presedinta Ungariei a scris ca prioritatea sa e sa reprezinte toti maghiarii
Presedinta Ungariei s-a intalnit la Cluj cu Kelemen Hunor

Președinta Ungariei s-a întâlnit la Cluj-Napoca cu Kelemen Hunor

Potrivit MAE, astfel de declarații nu sunt în spiritul Tratatului de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate dintre România şi Republica Ungară (semnat la Timişoara, la 16 septembrie 1996) şi Declaraţiei de Parteneriat Strategic dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa secolului XXI (semnată la Budapesta, la 29 noiembrie 2002).

Noua președintă a Ungariei a preluat mandatul la data de 10 mai, iar vineri a efectuat o vizită în țara noastră, unde s-a întâlnit cu președintele UDMR, Kelemen Hunor. În urma întâlnirii, președinta Ungariei a publicat pe Facebook mesajul care a stârnit îngrijorare în rândul administrației din România.

„Astăzi m-am întâlnit cu Hunor Kelemen, preşedinte al UDMR, vicepremier al României. Ca preşedinte al Ungariei, consider că este prioritatea mea să-i reprezint pe toţi maghiarii, deoarece nu contează pentru mine dacă cineva trăieşte în interiorul sau în afara graniţelor. Maghiarii sunt maghiari, punct”, a scris ea pe Facebook, potrivit traducerii.

În urma discuției dintre reprezentanții MAE și ambasadorul Ungariei la București, acesta din urmă a ținut să lămurească un aspect legat de participarea președintei Ungariei la o ceremonie de premiere a doi cetățeni de origine maghiară. Oficialul ungur a transmis că această informație apărută în presă „nu corespunde în niciun fel realității”.

Urmăriți Impact.ro și pe