Ce simbolizează lalelele. Când și cui să dăruiești aceste flori minunate

Emanuela Pană 27.02.2021, 13:55

Există un limbaj al florilor care s-a dezvoltat încă din epoca victoriană, iar semnificațiile acestora diferă atât în funcție de specie, cât și de culoare. Continuăm seria despre poveștile florilor cu una dintre cele mai întrăgite și controversate flori din lume: lalelele. Află în continuare care este istoria, ce simbolizează și când se dăruiește floarea națională a Olandei.

Ce simbolizează lalelele

Lalelele au o istorie de-a dreptul impresionantă, care a provocat deopotrivă pasiuni intense și crize economice. În timp, laleaua a trecut de la rangul de simplă floare, devenind un simbol al unei națiuni întregi și o parte importantă din cultura acesteia.

Asociată cu prietenia, căldura sau cu noile începuturi, laleaua este o floare iubită în întreaga lume. Ea strânge sensuri și simboluri din Orient în Occident, iar de-a lungul timpului a fost folosită pentru a transmite sentimente puternice și concrete.

Istorie și origini

Fiind printre cele mai frumoase și accesibile flori, lalelele ne-au cucerit pe foarte mulți dintre noi, iar lunile de primăvară reprezintă perioada lor de glorie. Mulți dintre noi cunosc laleaua ca floarea națională a Olandei, însă un detaliu mai puțin cunoscut este acela că turcii au și ei o pasiune pentru lalele, fiind floarea lor de suflet. În Turcia, laleaua este considerată floarea lui Dumnezeu, datorită asemănarii numelui (în lb. turcă, laleleaua = laleh) cu Allah.

În caz că nu știați, turcii sunt cei ce au adus lalelele din Asia și le-au cultivat pentru prima dată. Așadar, am putea spune că lalelele cresc pe teritoriul acestei țări, practic, dintotdeauna, ele devenind simbolul național al statului.

Lalelele au pătruns în Europa abia în a doua jumătate a secolului al XVI-lea, prin intermediul ambasadorilor olandezi. În același secol, în timpul Imperiului Otoman, laleaua ajunsese o floare celebră grație lui Suleiman Magnificul, care le planta peste tot.

Scurtă istorie a lalelelor
Scurtă istorie a lalelelor

Mania lalelelor

După cum aminteam și mai sus, aceste flori înrudite cu ceapa și usturoiul au reprezentat motivul unor crize economice importante. În Olanda (supranumită și „țara lalelelor“), lalelele au provocat un colaps financiar, după ce bulbii acestor flori au ajuns să fie vânduți pentru sume exorbitante.

Acea perioadă a fost consemnată sub denumirea de „nebunia lalelelor“, iar vârful acesteia a culminat cu momentul în care un bulb de lalea a fost schimbat cu un teren de 49.000 m2.

Simbol și semnificație

Mulți dintre noi asociem lalelele cu venirea primăverii, fiind flori clasice pe care le găsim în orice florărie, uneori chiar înainte de luna martie. Dat fiind că ne „lovim“ de ele constant, tindem să nu le acordăm o importanță deosebită. Dacă am cunoaște adevărata semnificație a acestor flori, dar și mesajele diferite pe care le transmit în funcție de culoare, am rămâne plăcut surprinși.

În prezent, laleaua reprezintă un simbol al eleganței și al bunului gust, reprezentând, totodată, constanța și trăinicia sentimentelor în ciuda diferitelor obstacole care pot apărea. Pentru creștini, spre exemplu, laleaua este asociată cu vanitatea. Având o frumusețe trecătoare, floarea națională a Olandei poate simboliza și autoamăgirea, ignorarea realității, iluzia sau încăpățânarea.

Cod floral

În funcție de culoarea lor, lalelele pot transmite următorul mesaj:

Laleaua roșie: declarație de iubire.

Laleaua roz: simbol al tinereții, fericirii și încrederii. Lalelele roz sunt potrivite pentru a spune cuiva „Felicitări!“.

Laleaua galbenă: în zâmbetul tău se ascunde lumina Soarelui. Simbol al unei iubiri disperate.

Laleaua albă: simbol al inocenței și purității. Lelelele albe sunt potrivite pentru a spune cuiva drag „Îmi pare rău!“.

Laleaua mov: simbol al modestiei.

Citește și: Ce simbolizează zambilele, florile-vedetă ale acestei perioade

Când și cui pot fi oferite

Cu siguranță ți s-a întâmplat măcar o dată să vrei să oferi un bucht de flori unei persoane dragi și constați că nu știi ce flori ar fi mai potrivite. În astfel de cazuri, ai două variante: prima ar fi să ții cont de preferințele persoanei căreia vrei să i le dăruiești (în cazul în care le cunoști), iar a doua ar fi să apelezi la semnificația fiecărei flori în parte.

Laleaua: Simbol și semnificație. De ce să oferi lale?
Laleaua: Simbol și semnificație. De ce să oferi lale?

În perioada imediat următoare, noi îți recomandăm lalelele. Nu doar că în curând va începe sezonul lor, dar aceste flori delicate nu sunt nici foarte elegante, nici prea romantice, nici prea mari, dar nici prea mici, sunt discrete şi nu ies în evidenţă mai mult decât ai dori, ceea ce le face ideale pentru momentele în care te afli în încurcătură și nu știi ce flori să alegi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...