Ce se va întâmpla cu prețul petrolului în 2023. Arabia Saudită este pregătită să producția în orice moment

Andrei Dumitrescu 01.09.2022, 13:15
Ce se va întâmpla cu prețul petrolului în 2023. Arabia Saudită este pregătită să producția în orice moment

Prețul petrolului se va menține stabil pentru restul anului, dar va scădea marginal în 2023, potrivit unui grup de analiști, deși o opinie minoritară vede țițeiul urcând înainte de încheierea anului 2022.

Prețurile globale ale petrolului au urcat vertiginos la peste 120 de dolari pe baril după izbucnirea războiului dintre Rusia și Ucraina, dar au scăzut la sub 100 de dolari pe baril în ultimele săptămâni.

În prezent, prețul petrolului se tranzacționează în jurul valorii de 95 de dolari pe baril pentru petrolul Brent și puțin sub 89 de dolari pe baril pentru petrolul american West Texas Intermediate.

Prețul petrolului va rămâne stabil până la finalul anului

Analiștii au declarat pentru CNBC că se așteaptă ca prețul petrolului să se mențină stabil până în a doua jumătate a anului 2022, deși au spus că impactul potențial al unei recesiuni economice nu a fost încă evaluat. În timpul unei recesiuni, prețurile petrolului tind să scadă, ceea ce ar putea oferi consumatorilor un răgaz.

JPMorgan menține o estimare modestă de 101 dolari pe baril pentru restul anului.

Țițeiul va aluneca la o medie de 101 dolari pe baril în a doua jumătate a anului 2022, a declarat Natasha Kaneva, șefa departamentului de cercetare globală a materiilor prime de la JPMorgan. Ea a estimat că prețul barilului va fi de 98 de dolari în 2023.

„Deși nu credem că riscul de recesiune este încă evaluat în prețul petrolului, acest risc este în creștere”, au declarat Kaneva și alte persoane de la JPMorgan într-un raport din iulie. Prețul petrolului tinde să scadă în recesiuni cu 30 până la 40%, se arată în raport.

Kaneva a declarat că și-a micșorat doar marginal estimarea pentru 2023, atribuind această ajustare unui impact mai slab decât se aștepta din cauza embargoului impus de UE asupra țițeiului rusesc.

Petrolul a scazut sub pragul de 100 de dolari pe baril. Care este motivul
Petrolul a scazut sub pragul de 100 de dolari pe baril. Care este motivul

UE intenționează să înlocuiască două treimi din importurile de gaze rusești până la sfârșitul anului, în condițiile în care războiul Rusiei din Ucraina continuă să se desfășoare.

„Unele guverne europene au modificat părți din sancțiunile lor pe fondul temerilor legate de creșterea prețurilor la țiței, permițând efectiv ridicarea țițeiului rusesc de către companiile europene”, a spus ea. „Odată cu amânarea planurilor de a închide petrolul rusesc de pe piața asigurărilor maritime, impactul asupra ofertei rusești ar putea fi semnificativ mai mic decât proiecția noastră actuală”.

Arabia Saudită este pregătită să reducă producția de petrol

Alți analiști s-au făcut ecoul unei estimări privind o cifră apropiată de status quo pentru prețurile actuale ale petrolului și au proiectat mici scăderi în 2023.

„În ceea ce privește previziunile mele actuale și cu excepția unui eveniment major neprevăzut, mă aștept în continuare ca țițeiul Brent să ajungă la o medie de 108 dolari în acest an”, a declarat Glenn Wepener, director executiv și strateg senior la First Abu Dhabi Bank. Wepener a adăugat că perspectiva sa privind prețul Brent pentru 2023 este de 97 de dolari pe baril.

În mod similar, Daniel Yergin de la S&P Global a declarat miercuri că el crede că prețul petrolului va fi „unde este sau ceva mai sus” la sfârșitul anului. El a adăugat că prețurile petrolului vor fi probabil determinate de evoluțiile geopolitice, mai degrabă decât de factorii legați de cerere și ofertă.

Cu toate acestea, un analist de petrol a declarat că, în opinia sa, pe termen scurt, „factorii de creștere vor fi mai mari decât cei de scădere”.

Directorul Refinitiv Oil Research din Asia, Yaw Yan Chong, a declarat că vede „mai mult de o creștere” a prețurilor, atribuind proiecția sa creșterii prețurilor la gaze în Europa – în special în această iarnă – și faptului că Arabia Saudită se joacă cu ideea de a reduce producția.

Arabia Saudită a declarat săptămâna trecută că OPEC este pregătită să reducă producția de petrol în orice moment. Anunțul a fost făcut în timp ce Europa se confruntă cu întreruperi ale aprovizionării cu energie din Rusia.

„Cred că iarna care se apropie va fi cel mai important motor al prețurilor petrolului”, a declarat Yaw. „Europa se luptă deja cu aprovizionarea insuficientă, care va lua o întorsătură negativă atunci când va intra în vigoare interdicția totală a importurilor de petrol rusesc.”

„Pe termen scurt, cel puțin pe durata iernii”, a mai spus el, „cred că factorii de creștere îi vor depăși pe cei de scădere.”

Cum se împart banii în cuplul lor?
Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...