Ce se va întâmpla cu mulți pacienți ai spitalelor din România. Decizie importantă a lui Nelu Tătaru

Raluca Juncu 23.06.2020, 11:50
Ce se va întâmpla cu mulți pacienți ai spitalelor din România. Decizie importantă a lui Nelu Tătaru

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a anunțat un nou ordin care se adreseză pacienților infectați cu noul coronavirus. Este vorba despre modul în care vor fi tratați pacienții asimptomatici.

Nelu Tătaru: „Marţi voi semna un ordin de ministru”

Pacienții infectați cu coronavirus, dar care sunt asimptomatici vor putea sta izolați la domiciliu, însă doar după 10 zile de spitalizare. Decizia a fost comunicată luni seara, când Nelu Tătaru a fost invitat în cadrul unei emisiune de la Realitatea Plus, unde a discutat despre acest aspect.

„La propunerea Grupului Tehnic din cadrul Ministerului Sănătăţii care se ocupă de evaluări, marţi voi semna un ordin de ministru prin care pacientul asimptomatic sau simptomatic uşor va beneficia de o internare de 10 zile. În a şaptea zi se efectuează un test care, dacă este negativ, la zece zile se merge acasă.

Dacă este pozitiv, totuşi, dar cel uşor asimptomatic nu mai are simptome de cel puţin trei zile, la zece zile va pleca acasă cu izolare la domiciliu până la 14 zile sub supravegherea medicului de familie. Acest ordin va fi semnat marţi, pentru a descongestiona spitalele, dar nu putem da un asimptomatic acasă în prima zi când s-a prezentat, fiindcă nu ştim cum va avea evoluţia acel asimptomatic. Să lăsăm specialiştii să decidă dacă un caz este asimptomatic sau nu”, a declarat ministrul Sănătăţii luni seară, la Realitatea Plus, potrivit ziare.com. 

Totodată, ministrul Sănătății a făcut un apel la responsabilitate în contextul în care România se află într-o perioadă de transmitere comunitară accentuată. Discuția despre pacienții asimptomatici care ar putea fi externați vine pe fondul supraaglomerării spitalelor, dar și la presiunea realizată de Avocatul Poporului privind deținerea asimptomaticilor în spital, fără tratament, împotriva voinței lor.

Epidemia în cifre

Situația epidemiologică actuală indică faptul că 24.291 de persoane au fost infectate cu noul coronavirus. Până luni, 1.523  de români diagnosticați cu COVID-19 au decedat. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 17.031 au fost declarate vindecate și externate, arată datele furnizate de Grupul de Comunicare Strategică.

 

Sursa foto: Inquam Photos

Urmăriți Impact.ro și pe