Ce se va întâmpla cu cărțile de alegător. Anunțul e oficial

Raluca Juncu 05.08.2020, 10:16
Ce se va întâmpla cu cărțile de alegător. Anunțul e oficial

Cartea de alegător era până acum documentul cu care puteam teoretic să votăm în cadrul alegerilor, pe lângă cartea de identitate. Utilitatea acestui act nu s-a dovedit însă, utilă, în cei mai mult de 10 ani de la apariția sa. Ce decizie s-a adoptat acum?

Cărțile de alegător își pierd oficial valabilitatea

Cartea de alegător va dispărea oficial începând de vineri, 7 august 2020. Votarea, începând cu această dată, se va face exclusiv în baza cărții de identitate, adică la fel cum se putea vota și până acum. Așadar, în practică nu se modifică nimic.

Legea nr. 162/2020 este cea care cuprinde actele ce fac referire la cartea de alegător și a fost oficializată marți. Actul normativ prevede, printre altele, că, de la intrarea ei în vigoare, „prevederile din cuprinsul actelor normative referitoare la cartea de alegător se abrogă”, scrie avocatnet.ro.

Simultan acestui moment se abrogă și Ordonanța de Urgență 697/2000 care stabilește cadrul legal al carții de alegător, ceea ce însemnă că, începând de vineri, cartea de alegător dispare complet și nu va mai putea fi folosită. Exercitarea dreptului la vot se poate face acum doar în baza actelor de identitate.

Motivul pentru care autoritățile au decis eliminarea acestor cărți de alegător este, pe de o parte cel de a elimina cheltuielile bugetare care vin odată cu eliberearea acestora, iar pe de altă parte pentru a elimina o aplicare neunitară a prevederilor legate de cartea de alegător, mai consemnează sursa citată.

Acest lucru vine și în contextul în care, începând cu anul viitor, românii vor avea noi cărți de identitate, una de tip electronic, care va facilita accesul în platformele online pentru a beneficia de diverse servicii electronice – bancare, fiscale, sociale, financiare, educaţie. Klaus Iohannis a promulgat luni legea referitoare la evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români, care introduce, printre altele, sistemul de carte de identitate electronică şi semnătura electronică.