Ce se va întâmpla cu Bucureștiul peste 50 de ani. Avertismentul climatologilor: „Nu va putea fi locuit în mod decent”

Ioana Bucur 06.06.2022, 14:14
Ce se va întâmpla cu Bucureștiul peste 50 de ani. Avertismentul climatologilor: „Nu va putea fi locuit în mod decent”

Suntem în pragul unor schimbări majore. Anul acesta, vara a început sub semnul ploilor torențiale. Cu toate că furtunile, în această perioadă, nu sunt nimic neobișnuit, intensitatea pe care au dobândit-o în ultima vreme „depășește tot ce știam de acum mai multe decenii”. Climatologii au creat un tablou îngrijorător. Ce se va întâmpla cu Bucureștiul peste 50 de ani, dacă nu se vor lua măsurile necesare.

Climatologii descriu viața în București peste 50 de ani

Primele zile ale lunii iunie au adus alertă după alertă de la meteorologi. Duminică seara, pentru București și județele din apropierea Capitalei au fost emise coduri portocalii și roșii de fenomene meteo extreme, iar vijeliile au făcut ravagii în oraș.

Știm prea bine că nu e nimic neobișnuit în apariția furtunilor în lunile de vară, însă intensitatea acestora a crescut îngrijorător.

„Deci fenomenele sunt normale pentru perioada din an, dar intensitatea lor devine din ce în ce mai îngrijorătoare și este cel puțin pentru clima pe care o știam acum mai multe decenii, anormală”, a explicat climatologul Roxana Bojariu, potrivit RFI.

Întrebată cum ar putea arăta Bucureștiul peste 50 de ani, dacă nu se vor lua măsuri de adaptare la schimbările climatice, climatologul a vorbit despre un oraș în care oamenii nu vor mai putea avea „o calitate cât de cât decentă a vieții”. 

„În 50 de ani, sigur nu va putea fi locuit în mod decent, să ai o calitate cât de cât decentă a vieții. Cu dezvoltarea haotică, cu izolarea asta a solului, cu suprafețe de spații verzi din ce în ce mai mici și cu traficul ăsta, pentru că și el vine cu probleme, pentru că pe lângă aportul de căldură, care poate fi mai mult sau mai puțin important, avem de-a face și cu poluarea locală, care împreună cu stresul termic, multiplică de fapt efectele stresului termic și ai probleme de sănătate publică foarte mari”.

Ce se va întâmpla cu Bucureștiul peste 50 de ani. Avertismentul climatologilor: „Nu va putea fi locuit în mod decent”

 

Cod portocaliu și cod roșu, duminică seara

Duminică seară, meteorologii ANM au emis o alertă de tip cod portocaliu, apoi de cod roșu de vijelii pentru București și zonele limitrofe, iar Inspectoratul pentru Situații de Urgență a transmis populației, printr-un mesaj RO- Alert, să stea acasă, la adăpost.

„Avertizare meteo – intensificări ale vântului, vijelie puternică, frecvente descărcări electrice, grindină de dimensiuni medii şi mari, averse torenţiale, care vor cumula local 30 l/mp. Perioada de manifestare: interval orar 21,30 – 23,00. Evitaţi deplasările şi luaţi măsuri de adăpostire şi autoprotecţie”, a fost mesajul RO – Alert.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, duminică seară, o avertizare meteo de cod roşu prin care anunţa vijelie puternică, grindină de dimensiuni medii şi mari, averse torenţiale, frecvente descărcări electrice. Până la 23.30, Buftea, Otopeni, Mogoşoaia, Dragomireşti-Vale, Corbeanca au fost sub avertizare de cod portocaliu.

Urmăriți Impact.ro și pe