Ce se întâmplă la penitenciarul din Mehedinți, după eliberarea criminalului în serie. Măsuri luate de urgență

Raluca Juncu 16.06.2020, 16:36

După cazul șocant în care un criminal în serie eliberat condiționat din închisoare a incendiat o tânără de 17 ani din comuna Dîrvari (jud. Mehedinți), Ministerul Justiției a adoptat primele decizii.

Demiteri în conducerea penitenciarului din Mehedinți

Cătălin Predoiu, ministrul Justiției a decis demiterea din funcție directorului și adjunctului de la Penitenciarul Drobeta-Turnu Severin pentru modul în care a fost dispusă eliberarea condiționată a deținutului Ion Turnagiu, bărbatul care a incendiat sâmbătă o adolescentă de 17 ani. Mai mult, ministrul Justiției a sesziat Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM), „ în vederea efectuării de verificări cu privire la modul de respectare a dispozițiilor legale care reglementează liberarea condiționată în dosarul 3349/225/2019 al Tribunalului Mehedinți privind cererea de liberare condiționată a deținutului Ion Turnagiu”.

Cătălin Predoiu, ministrul Justiției a demis conducerea de la Penitenciarul din Mehedinți. Foto: Inquam Photos / George Calin
Cătălin Predoiu, ministrul Justiției a demis conducerea de la Penitenciarul din Mehedinți. Foto: Inquam Photos / George Calin

De asemenea, Cătălin Predoiu a solicitat „Consiliului Superior al Magistraturii, astăzi, 16 iunie 2020, sesizarea Inspecției Judiciare pentru a efectua un control tematic privind modul de respectare a acelorași dispoziții legale, la nivel național, având în vedere că această problemă a devenit recurentă și s-a manifestat din plin și în cazul legii privind recursul compensatoriu, cu consecințe grave asupra siguranței cetățeanului”, potrivit unui comunicat de presă de pe site-ul Ministerului Justiției.

Ion Turnagiu, bărbatul de 45 de ani care a incendiat-o pe adolescenta în vârstă de 17 ani din Mehedinți era un criminal în serie, condamnat la închisoare pe viață, dar eliberat condiționat după 25 de ani de închisoare. Primele crime le-a comis pe 30 martie 1993, la o lună după ce acesta împlinise 18 ani.

Ultima crimă a fost comisă într-un parc din vecinătatea gării din municipiul Drobeta Turnu Severin. Victima a fost un bărbat pe care Ion Turnagiu a vrut să îl jefuiască. În conformitate cu legislația românescă, un condamnat pe viață poate solicita, după 20 de ani de detenție eliberarea condiționată. Ion Turnagiu a fost liberat din închisoare pe 10 iunie 2019, după ce a ispășit 26 de ani și aproape 7 luni de închisoare.

Urmăriți Impact.ro și pe