Ce se întâmplă de fapt în organism, atunci când porți mască de protecție. Avertismentul medicului Monica Pop pentru români

Diana Radu 23.05.2020, 19:49
Ce se întâmplă de fapt în organism, atunci când porți mască de protecție. Avertismentul medicului Monica Pop pentru români

Medicul Monica Pop explică ce se întâmplă în organismul nostru atunci când purtăm mască de protecție și de ce nu este recomadată utilizarea prelungită. Obligativitate purtării măștii de protecție este valabilă pe tot parcursul stării de alertă.

Avertismentul medicului Monica Pop în ceea ce privește purtarea măștii de protecție

Specialista avertizează că purtarea prelungită a măștii de protecție ne-ar putea cauza probleme, deoarece inspirăm înapoi dioxidul de carbon pe care îl eliminăm. Iar acest lucru este și mai periculos pentru persoanele care au deviație de sept sau alte probleme respiratorii. De aceea, Monica Pop recomadă o pauză de la purtarea măștii și inspirarea aerului.

„Având în vedere că ai masca pe faţă, şi omul expiră dioxid de carbon, respiri în ea îl tragi înapoi. La unele persoane care au anumite probleme, cum ar fi deviaţie de sept, sau o stare deosebită, nu va fi chiar atât de uşor. Trebuie pe cât se poate să faci pauză de la purtarea ei. Să o dai jos, să te duci la un geam, să inspiri aer şi apoi să o pui înapoi pe faţă”, a spus Monica Pop.

medic, monica pop, avertisment, masca, organism
Avertismentul medicului Monica Pop în ceea ce privește purtarea măștii de protecție
Purtarea măștii pe perioada stării de alertă, adică până pe 16 iunie este obligatorie în spațiile închise. Nerespectarea măsurii se pedepsește cu amenzi între 500 și 25.000 de lei. Însă, Ordinul ministrului Sănătății cu privire la purtarea măștii de protecție publicat de curând în Monitorul Oficial, prevede șase excepții:
  • Dacă lucrezi singur în birou
  • Dacă suferi de o boală care îți afectează capacitatea de oxigenare
  • Dacă desfășori anumite activități fizice intense sau dacă lucrezi în condiții de muncă solicitante care duc la creșterea temperaturii, umiditate crescută, etc.
  • Prezentatorii TV și invitații lor, dacă respectă distanța socială de trei metri între persoane
  • Cei care vorbesc în public, în spații închise, cu condiția de respectarea a distanței sociale de trei metri, dar și în cazul în care nu se află mai mult de 16 persoane în incintă
  • Copii cu vârsta mai mică de cinci ani.
Urmăriți Impact.ro și pe