Ce se întâmplă dacă moțiunea de cenzură a opoziției trece: cum ar putea arăta noul Guvern

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Opoziția a depus în Parlament moțiunea de cenzură prin care speră să dărâme Guvernul Dăncilă. Documentul e dezbătut și votat pe repede-înainte, votul final fiind deja stabilit pentru marți, 18 iunie.

Moțiunea de cenzură prin care opoziția speră să obțină plecarea Vioricăi Dăncilă și a întregii sala echipe de la Palatul Victoria a fost depusă, miercuri, la Parlament.

Documentul e semnat de 173 de parlamentari și, până acum, au anunțat că vor vota moțiunea parlamentarii de la PNL, USR, PMP și chiar și UDMR.

Moțiunea de cenzură va fi dezbătută, iar apoi votul final va avea loc marți, 18 iunie, deci în câteva zile. În text, Guvernului Dăncilă i se reproșează că a organizat extrem de prost alegerile europarlamentare din străinătate, că nu a știut să gestioneze situația de la Valea Uzului și că a încercat să-și subordoneze, pe vremea lui Liviu Dragnea, justiția.

MOŢIUNE DE CENZURĂ: Guvernul Dăncilă trebuie demis! Fără OUG-uri, fără parole de acces și fără cozi la vot!” – se intitulează documentul depus de opoziție în Parlament.

Cum arată calculele matematice pentru moțiunea de cenzură

Pentru ca moțiunea de cenzură să treacă și Guvernul Dăncilă să plece acasă e nevoie de 233 de voturi. Majoritatea în cele două Camere e deținută, însă, de PSD și ALDE.

Social-democrații au declarat că vor sta în bănci și nu0și vor exercita (o practică des întâlnită pentru a nu exista trădători), iar ALDE va vota, așa cum e de așteptat, împotriva moțiunii.

Opoziția a reușit să convingă UDMR să voteze moțiunea, dar tot ar mai avea nevoie de voturi pentru ca documentul să treacă. Negocieri se poartă până în ultima clipă, dar fără sprijinul unor parlamentari de la PSD și ALDE e greu de crezut că moțiunea va trece.

Și dacă, totuși, vor exista aleși din ALDE care ar vrea plecarea de la guvernare? Atunci, e posibil ca moțiunea să treacă, iar lucrurile se complică, inclusiv pentru opoziție.

Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE

Ce va face opoziția dacă ajunge la guvernare

După alegerile europarlamentare din 26 mai, în urma cărora PSD a înregistrat un eșec răsunător, iar ALDE nu a reușit să intre în Parlamentul European, opoziția a transmis, la unison, același mesaj.

România s-a trezit, trebuie să iasă din epoca Dragnea, e momentul schimbării etc. Dar, la fel cum în PSD au început jocurile de putere, negocierea funcțiilor și discuțiile cu cuțitele pe masă, cam la fel s-a întâmplat și în tabăra opoziției.

O opoziție fracturată

“Dreapta” din România a arătat că nu prea-și poate da mâna pentru o guvernare. PNL și USR-Plus au anunțat că vor avea candidați separați la prezidențiale și chiar s-au contrazis pe câteva teme de actualitate și nu s-au ferit să se acuze public.

În tabăra USR-Plus, lucrurile sunt incerte: pe când Dan Barna susține că nu vrea să intre la guvernare, celălalt lider – Dacian Cioloș – îl contrazice și afirmă că alianța ar fi gata să asigure guvernarea. Numai că nu în orice condiții.

Fostul premier, Dacian Cioloș, crede că parlamentarii Pro România, conduși de Victor Ponta, dar și cei de la UDMR au cochetat, într-o mică sau mai mare măsură, cu PSD. Așadar, nu ar fi departe de viziunea social-democraților, în cazul cărora se caută acum soluții pentru îndepărtarea de la putere.

PNL, de asemenea, nu are un program de guvernare, un astfel de document fiind redactat abia după ce liberalii se vor vedea în acea poziție.

Liderul Ludovic Orban a avut chiar o declarație controversată, prin care a spus că ar vrea ca IT-iștii să nu mai fie scutiți de plata impozitului pe venit.

Opoziția, ca grup, nu dă semne că a înțeles mare lucru după alegerile europarlamentare. Fiecare partid a înțeles ce trebuie să facă doar pentru interesul propriu.

Dacă guvernul Dăncilă pleacă, e important cine vine în loc și ce are de gând să facă. O cer inclusiv românii din străinătate, care au stat ore în șir la cozi interminabile pentru a vota pentru o schimbare.