Ce se întâmplă cu sancţiunile împotriva Rusiei. Până și Ungaria a fost de acord

Elena Avramescu 15.09.2022, 07:34
Ce se întâmplă cu sancţiunile împotriva Rusiei. Până și Ungaria a fost de acord

În cursul zilei de ieri, Ungaria a făcut un gest care a surprins pe toată lumea, deoarece s-a abţinut de la blocarea prelungirii sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană împotriva Rusiei. Decizia Ungariei a fost surprinzătoare prin prisma faptului că săptămâna trecută a pus sub semnul întrebării necesitatea reînnoirii acestora.

Sancțiunile aplicate Rusiei continuă

Un purtător de cuvânt al Preşedinţiei cehe a Consiliului UE a ținut să declare că procedura oficială de reînnoire a sancţiunilor pentru încă şase luni a fost finalizată în timp util. Cu toate acestea, prelungirea o să devină oficială în momentul în care decizia o să fie publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, relatează DPA.

Aceste sancţiuni sunt doar o măsură temporară, astfel că este nevoie să fie reînnoite periodic. În cazul în care Ungaria ar fi blocat prelungirea, acestea ar fi expirat în cursul acestei săptămâni.

Sancţiunile au fost propuse ca urmare a invaziei Ucrainei de către Rusia și au în vedere măsuri dure împotriva a peste 1.200 de indivizi pentru sprijinul acordat preşedintelui rus Vladimir Putin şi politicilor sale. Astfel că toate persoanele afectate au bunurile îngheţate, precum şi interdicţie de a călători în UE.

Se pare că unii diplomaţi europeni afirmă că Ungaria i-ar fi vrut scoși de pe lista persoanelor sancţionate pe oligarhii ruşi Alişer Usmanov, Piotr Aven şi Viktor Raşnikov, iar premierul ungar Viktor Orban a blocat deseori sancţiunile sau a insistat asupra mai multor modificări.

Sanctiunile aplicate Rusiei continua

Turcia și-a dublat importurile de petrol rusesc după sancțiunile impuse de UE

Un lucru puțin surprinzător este faptul că Ankara și Moscova au dezvoltat un comerț în plină expansiune din primăvară, iar asta pentru că toate companiile turcești care nu aveau interdicție de a avea relații cu cele din Rusia au sărit în ajutor pentru a umple golul lăsat de Uniunea Europenă, în acest fel Turcia dublându-și importurile de petrol rusesc.

Ankara a crescut importurile de petrol din Rusia cu mai mult 200.000 de barili pe zi în acest an, în comparație cu doar 98.000 de barili pe zi pentru aceeași perioadă a anului 2021. În plus, principalele rafinării din Turcia, precum Tupras, și rafinăria SOCAR STAR din Azerbaidjan, au crescut extrem de mult aportul de petrol rusesc Ural și Siberian Light și au scăzut achizițiile de produse din Marea Nordului, Irak și Africa de Vest.

„Alegerea pentru rafinăriile din Turcia a fost evidentă, deoarece nu au limite în ceea ce privește cumpărarea petrolului rusesc”, a declarat un comerciant de pe piața mediteraneană de petrol.

De menționat faptul că Turcia nu a vrut să sancționeze Rusia din cauza invaziei sale asupra Ucraina, numită „operațiune militară specială”, notând faptul că rămâne dependentă de aprovizionarea cu energie de la Moscova, în timp ce Ankara plătește livrările de gaz în ruble. În acest sens, exporturile Turciei către Rusia au crescut de la 417,3 milioane de dolari, în iulie 2021, la 730 de milioane de dolari, în iulie 2022.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...