Persoanele fizice, cât și cele juridice a căror activitate a avut de suferit în urma restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19 au putut solicita, potrivit Ordonanței 37/2020 o amânare la plata ratelor bancare pe o perioadă de nouă luni. Ce se întâmplă acum cu românii care au solicitat băncilor o amânare?
Pe perioada stării de urgență, românii care au beneficiat de facilitățile fiscale prevăute de Ordonanța 37/2020, care include amânarea la plata ratelor bancare pentru mai multe tipuri de credit, figurează acum ca fiind înscriși pe listele de la Biroul de Credite.
Deși au primit o derogare, pe perioada stării de urgență, debitorii sunt acum vizați la fel cum erau înainte de pandemie, dacă exista o întârziere a plăților. Atât societatea, cât și instituțiile bancare susțin însă că aceste notificări primite de români nu sunt importante și că nu vor avea niciu efect negativ asupra clienților, potrivit Adevarul. Așadar, acest lucru nu face parte decât dintr-o procedură standard.
Mai mult, un lucru de care poate se îngrijorează mulți români este scorul FICO pentru că de acesta depinde posibilitatea de a mai putea solicita un credit, în viitor. Reprezentanții Biroului de credite sigură, însă că raportarea amânării ratelor la Biroul de credit pentru clienții persoane fizice cărora li se acceptă cererea de suspendare a obligațiilor la plata ratelor nu va afecta scorul de credit.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Scorul de credit nu va fi afectat de comentariul >, întrucât acesta nu influențează algoritmul de calcul. Suspendarea la plata este o informație care face parte din categoria “Date referitoare la evenimente care apar în perioada de derulare a produsului de tip credit”, care poate fi prelucrată în Sistemul Biroului de Credit în baza interesului legitim și pentru care persoanele vizate au fost informate anterior conform art. 13 și 14 din Regulamentul General privind Protecția Datelor”, arată o informare a Biroului de Credite.
Românii mai pot solicita până la data de 15 iunie 2020 amânarea ratelor, dacă se află în imposibilitatea plăţii. Cea mai recentă statistică arată că 152.000 de clienţi ai băncilor au beneficiat de amânarea ratelor cu până la 9 luni, însumând credite în valoare de 3,3 miliarde de lei.