Ce se întâmplă cu programul Rabla în 2020. Premierul României a făcut precizări importante

Diana Radu 07.01.2020, 16:58
Ce se întâmplă cu programul Rabla în 2020. Premierul României a făcut precizări importante

Ludovic Orban a anunțat în ședința de Guvern că programul Rabla va continua în 2020. Potrivit premierului, programul care încurajează producătorii autohtoni de automobile ce asigură o mare parte din exporturile României, va avea loc în luna martie. De asemenea, vor fi alocate și de această dată finanțări pentru automobilele electrice.

Ludovic Orban a anunțat ce se va întâmpla cu programul Rabla în 2020

Primul ministru a declarat că programul Rabla şi Programul Rabla Plus vor fi finanţate și în acest an. Întrebat când va fi funcţional acest program, Orban a răspuns: ”Cel mai probabil în luna martie”.

”Vor fi finanţate. Aici este clar că trebuie să dăm acest impuls în special pentru producătorii din România. Industria auto din România are procent foarte important din PIB, de asemenea, asigură o foarte mare parte din exporturile României, ori aici este nevoie de acest stimulent pentru a creşte practic producţia internă”, a declarat Orban.

Ludovic Orban, programul rabla, 2020
Ludovic Orban a anunțat ce se va întâmpla cu programul Rabla în 2020

De asemenea, Orban a mai spus că în cadrul programului Rabla vor fi alocate finanţări şi pentru automobilele electrice. În anul 2019 nu s-au achiziționat foarte multe mașini electrice, dar premierul speră ca programul Rabla de anul acesta să încurajeze vânzarea acestor vehicule. anul trecut au fost bani pentru înlocuirea a circa 35.000 de mașini mai vechi de opt ani.

Care sunt condițiile de participare la programul Rabla 2020

La programul Rabla 2020 vor putea participa atât persoane fizice, cât şi persoane juridice, ca în anii trecuți. Pentru a obţine prima de casare, maşinile scoase din circulaţie trebuie să aibă o vechime de cel puţin opt ani, adică să fi fost înmatriculate iniţial în România înainte de 1 ianuarie 2012. Există câteva condiţii pe care proprietarul persoană fizică trebuie să le îndeplinească pentru a avea dreptul la prima de casare:

  • să aibă domiciliul sau reşedinţa în România;
  • să nu aibă obligaţii de plată la bugetul local;
  • s-a înscris la un producător validat în vederea achiziţionării unui autovehicul nou, obţinând notă de înscriere;
  • a predat autovehiculul uzat unui colector autorizat şi a obţinut certificatul de distrugere;
  • a radiat din evidenţa circulaţiei autovehiculul uzat şi a obţinut certificatul de radiere;
  • a prezentat producătorului validat dovada distrugerii şi a radierii din evidenţa circulaţiei a autovehiculului uzat;
  • a achiziţionat autovehiculul nou de la producătorul validat care a eliberat notă de înscriere.
Urmăriți Impact.ro și pe