Ce se întâmplă cu pensiile românilor, de la 1 ianuarie 2023: ce este ”licitația de procente” pentru pensionari

Gabriel Peneș 14.11.2022, 12:50
Ce se întâmplă cu pensiile românilor, de la 1 ianuarie 2023: ce este ”licitația de procente” pentru pensionari

Ce se întâmplă cu pensiile românilor, de la 1 ianuarie 2023. Sarabanda declarațiilor politicienilor pe marginea majorării veniturilor seniorilor continuă. Deși a evitat să înainteze un procent clar pentru mărirea anunțată a pensiilor, ministrul Muncii a declarat că nu dorește să facă o „licitație de procente”, criticându-și partenerii de coaliție.

Ce se întâmplă cu pensiile românilor, de la 1 ianuarie 2023

Pensiile românilor reprezintă un subiect larg dezbătut, dar și controversat, în rândul politicienilor aflați la guvernare. În ultimele săptămâni, mai mulți lideri liberali, în frunte cu premierul Nicolae Ciucă, au susținut necesitatea măririi veniturilor seniorilor cu un procent care să acopere rata inflației din 2022, adică de 15%. Aceeași opinie a avut-o și vicepremierul Marko Bela, reprezentant al UDMR în guvern.

Pe de altă parte, PSD a susținut o majorare „de cel puțin 10%”, fără a se duce spre cele 15% invocate de partenerii de guvernare.  Ministrul Muncii, Marius Budăi, a avut o intervenție la România TV, în care a explicat ce se întâmplă cu pensiile de la începutul anului viitor.

În cadrul emisiunii, ministrul a fost întrebat cu privire la procentul cu care vor fi majorate pensiile seniorilor români. Demnitarul nu a venit cu un răspuns concret, dar a criticat din nou politicienii din celelalte partide aflate la guvernare, spunând că nu dorește să facă o așa-numită „licitație de procente”.

Ce este ”licitația de procente” pentru pensionari

„În spaţiul public, apare acea licitaţie de procente. Colegi de-ai noştri de pe partea dreaptă licitează cu procente. Anul trecut, când nu era nicio criză energetică, când nu era război la graniţă, ne explicau de dimineaţa până seara cum NU se pot majora pensiile, salariile minime, alocaţiile şi aşa mai departe.

Acum, licitează cu procente. Eu cred că putem să licităm cu multe, dar în niciun caz cu necazul părinţilor şi bunicilor noştri”, spune ministrul Marius Budăi.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a mai anunțat că o decizie finală în acest sens se va lua în maxim o săptămână și jumătate, atunci când se vor aproba bugetele în Guvern.

Pe de altă parte, președintele PSD, Marcel Ciolacu, și-a declarat, din nou, susținerea pentru mărirea diferențiată a pensiilor. El a spus că acest lucru ar trebui făcut în cadrul unui buget al pensiilor mai mare cu 15% comparativ cu cel actual.

„Am încercat o să ieşim din această logică, din punctul meu de vedere e şi jignitoare faţă de pensionari, şi nesustenabilă, negândită. Un pic mult prea uşor de exprimat la televizor, ne dăm toţi cu părerea că e 10, că e 15… Am stabilit că în momentul acesta se va crea o anvelopă de cum ar fi o mărire de 15%. Asta înseamnă un efort bugetar între 15 şi 16 miliarde de lei.

Eu, personal – şi am început discuţiile cu domnul prim ministru şi cu domnul preşedinte Kelemen Hunor – nu mie se pare, pentru situaţia actuală, fiindcă totuşi noi ne raportăm la ceea ce se întâmplă în acest moment, cu aceste crize suprapuse (…) Eu nu sunt de acord că se împartă cu un procent egal punctul de pensie la toată lumea”, a spus Ciolacu.

În ceea ce priveşte pensiile mici, Ciolacu susţine că este nevoie pentru acestea de „o mărire procentuală mai mare”. Liderul PSD a precizat că propunerea de act normativ va fi formulată înainte de 31 decembrie. Marcel Ciolacu a ţinut să sublinieze că aceasta ar urma să fie „o reglementare pe perioadă determinată”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....