Ce se întâmplă cu centrele de vaccinare AstraZeneca din țară. Anunțul făcut de premierul Cîțu

Cristian Cojocaru, Mihai Ianoși 16.04.2021, 17:56
Ce se întâmplă cu centrele de vaccinare AstraZeneca din țară. Anunțul făcut de premierul Cîțu

Premierul României, Florin Cîțu a venit cu un anunț în care explică ce urmează să se întâmple cu centrele de vaccinare AstraZeneca din țară. Prim-ministrul a făcut acest anunț în timp ce se afla într-o vizită la Cluj-Napoca.

Premierul a anunțat ce se va întâmpla cu centrele de vaccinare AstraZeneca

Potrivit premierului, acesta dorește accelerarea campaniei de vaccinare și totodată a afirmat că dorește ca mai multe centre de vaccinare AstraZeneca din țară să fie transformate în centre Pfizer. Totodată, acesta a mai adăugat că noi centre de vaccinare for fi organizate în interiorul anumitor unități economice.

„Vom transforma centre de vaccinare AstraZeneca în centre de vaccinare Pfizer. De asemenea, vom permite operatorilor economici să aibă centre de vaccinare”, a anunţat premierul, la Cluj-Napoca.

Într-o altă ordine de idei, Florin Cîțu a menționat și despre domeniul HoReCa cu privire la vaccinarea din România, invitând de asemenea tot mai mulți români la imunizare dacă doresc să aibă parte de o vacanță normală în vara care vine.

„Am ajuns la 115.000 de doze pe zi şi ne propunem ca pe 20 să avem 120.000 de doze în fiecare zi. Românii trebuie să se vaccineze dacă vor să revenim la normal, avem aceste două luni până la vacanţa de vară. Am vorbit cu Horeca care vrea să-şi vaccineze personalul, este singura soluţie ca să avem o vară normală”, a precizat Florin Cîţu.

Inainte se formau cozi foarte mari la vaccinare, acum insa, acestea au disparut
Inainte se formau cozi foarte mari la vaccinare, acum insa, acestea au disparut

Imunizarea fără programare reprezintă un avantaj pentru anumiți români

Decizia autorităților de a accepta români fără programare în centrele AstraZeneca reprezintă un mare avantaj pentru unii dintre aceștia. Este și cazul Liviei Opriș care locuiește în Italia de aproximativ 18 ani. Femeia dorea să se imunizeze încă de când a fost lansat serul pe piață, însă nu a avut până acum oportunitatea.

După ce a aflat că poate face acest lucru în România, fără a avea nevoie de o programare, Livia Opriș s-a prezentat la un centru de vaccinare din Baia Mare. Femeia a spus că are încredere în serul de la AstraZeneca și totodată aceasta speră ca lucrurile să revină la normal în întreaga lume.

„Mama de 75 de ani a făcut AstraZeneca. A făcut puțină febră, 37. Fiica mea, în schimb, a făcut Pfizer și a făcut febră mai mare ca de la AstraZeneca”, spune Livia Opriș.

Pentru că în Maramureș există multe doze de vaccin, doritorii pot merge la centrul din Baia Mare sau la cel din Sighet, fără a fi necesară o programare. Din cauza faptului că cererea vaccinului AstraZeneca a scazut drastic, mai multe dintre aceste centre vor fi înlocuite cu centre Pfizer.

La începutul campaniei de vaccinare, oamenii formau cozi în fața centrelor de vaccinare, iar acum curțile centrelor sunt goale. Acesta este și motivul pentru care în centrul din Timișoara, începând cu data de 19 aprilie, se va folosi doar serul Moderna. Deși sunt mii de locuri disponibile pentru imunizarea cu AstraZeneca, doritorii nu există.

„Am început cu 7 fluxuri funcționale, după perioada un pic neagră a acestui vaccin, am funcționat cu 3 fluxuri, iar acum am revenit la 6 fluxuri. Programări noi din păcate sunt foarte puține, majoritatea oamenilor care vin în centru se prezintă pentru rapel”, spune Ștefan Stanciugelu, coordonatorul centrului de vaccinare.

Urmăriți Impact.ro și pe