Ce se întâmplă cu aerul polar care a lovit România. Vestea zilei de la meteorologi

Iancu Andreea 09.03.2022, 13:27
Ce se întâmplă cu aerul polar care a lovit România. Vestea zilei de la meteorologi

Debutul lunii martie nu a venit deloc cum ne-am fi așteptat, cu vreme de primăvară, ci pare că iarna s-a întors vertiginos în România. Un val de aer polar a cuprins teritoriul țării noastre, iar meteorologii ANM anunță o perioadă de frig, cu temperaturi extrem de scăzute. Prognoza meteo pentru următoarele zile dezvăluie cum va fi vremea în mai multe regiuni ale țării.

Aerul polar afectează România. Ce spun meteorologii ANM despre starea vremii din zilele ce urmează

Multe dintre regiunile țării noastre au trecut de la o iarnă blândă, în care zonele montane și cele din nord au cunoscut fulgii de nea, la o primăvară extrem de rece. Deși, conform calendarului, luna martie ar fi trebuit să vină cu valori pozitive și generoase ale termometrelor, în realitate experimentăm o iarnă în toată regula. Aerul polar care a ajuns deasupra României a adus vreme rece și temperaturi care scad chiar sub limita de zero grade.

Meteorologii ANM au anunțat că următoarea perioadă va fi una neobișnuit de friguroasă pentru începutul lunii martie. Ne așteptăm la ger, ninsori slabe și minime ce pot atinge chiar și -14 grade Celsius. Potrivit ANM, miercuri, 9 martie, vremea va fi extrem de rece, cu ger noaptea. Temperaturile maxime vor varia între -4 și 6 grade Celsius, în timp ce valorile minime vor fi de -13 chiar -4 grade. Cerul va prezenta înnorări și va ninge slab la munte și în regiunile extracarpatice. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în est, sud-est, vest și pe crestele montane.

Aerul polar a lovit România
Aerul polar a lovit România

Cum va fi vremea în Capitală

Ziua de 9 martie se anunță în continuare una cu vreme rece, cu valori ale termometrelor mult mai scăzute decât normalul perioadei. Cerul va fi înnorat și vor exista condiții de precipitații slabe, în special sub formă de ninsoare. Vântul va sufla slab spre moderat. De asemenea, temperaturile maxime înregistrate vor fi de 2-4 grade Celsius, în timp ce minimele variază între -8 și -6 grade Celsius.

Prognoza meteo pentru zilele de joi și vineri, 10 – 11 martie

Ziua de joi, 10 martie, se așteaptă una extrem de rece. Potrivit meteorologilor, vremea se va păstra geroasă dimineața, dar cu precădere noaptea, în centrul țării și pe arii restrânse în restul țării. Temperaturile maxime vor fi încadrate între -4 și 4 grade Celsius, în timp ce minimele se vor situa între -14 și -4 grade, mai coborâte în zonele depresionare din estul Transilvaniei. Cerul va fi variabil, cu înnorări și ninsori slabe, prezente la munte și în sud, precum și izolat în restul teritoriului. Vântul se va intensifica pe crestele montane.

În București, temperaturile vor fi mult mai scăzute decât media acestei perioade. Potrivit ANM, cerul va fi noros, însă cu probabilitate de precipitații scăzută. Vântul va sufla moderat pe parcursul zilei, scăzând în intensitate seara și noaptea. Temperatura maximă va ajunge la 2-3 grade Celsius, în timp ce minima va fi situată între -8 și -6 grade Celsius.

Capitala, maxime de zero grade Celsius

Vineri, 11 martie, vine cu maxime de -3 și 3 grade Celsius, în timp ce minimele coboară la -13 și 4 grade Celsius. Temperaturile mai scăzute vor fi înregistrate în estul Transilvaniei. Cerul se va păstra variabil, ușor înnorat, iar izolat se vor remarca ninsori slabe, cu o probabilitate mai mare de precipitații în jumătatea estică a teritoriului. Vântul va prezenta intensificări la munte, cu viteze mai mari pe creste.

În București, temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 0 grade Celsius, în timp ce minima va coborâ la -7 până la -6 grade Celsius, chiar mai scăzută către periferie, conform anunțului făcut de Administrația Națională de Meteorologie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...