Ce se dă de pomană de Sfânta Maria. Ce este bine să duci la biserică pe 15 august

Stan Filon 14.08.2022, 14:00
Ce se dă de pomană de Sfânta Maria. Ce este bine să duci la biserică pe 15 august

Toți românii trebuie să știe ce se dă de pomană de Sfânta Maria. Adormirea Măicii Domnului sau Sfânta Maria Mare este pentru creștin-ortodocși una dintre cele mai importante sărbători. Se postește timp de două săptămâni, iar sărbătorea este plină de însemnătate. Românii urmează cu sfințenie tradiții și obiceiuri venite din negura timpului pentru sănătate și belșug

Ce se dă de pomană de Sfânta Maria

Sfânta Maria Mare este o sărbătoare foarte importantă pentru Biserica Ortodoxă Română, însă aceasta este plină de tradiții și obiceiuri pe care poporul român le urmează cu sfințenie, în fiecare an. Mai exact, Adormirea Maicii Domnului celebrează adormirea și proslăvirea prin ridicarea cu trupul la cer a Maicii Mântuitorului Iisus Hristos.

Deși mulți consideră acest moment din an mare prilej de petrecere, praznicul Adormirii Maicii Domnului nu este o sărbătoare a bucuriei. Acum se fac pomeni pentru cei trecuți la cele veșnice, iar petrecere se poate face pe data de 8 septembrie, de ziua de naștere a Sfintei Fecioare. Adormirea Maicii Domnului este prăznuită de fiecare dată pe data de 15 august, iar anul acesta pică într-o zi de luni.

Ce se da de pomana de Sfanta Maria
Ce se da de pomana de Sfanta Maria

Este o zi dedicată pomenirii celor morți

Pe 15 august se fac pomeni, așa că trebuie să știm ce se dă de pomană de Sfânta Maria. În Moldova, pentru cinstirea morților se fac fapte de milostenie, gospodinele împart celor nevoiași fructe, în special struguri și prune, pâine, toate sfințite în biserică. Acestea se dau de pomană pentru sufletul rudelor decedate, apoi se merge la cimitir pentru tămâierea mormintele celor trecuți în neființă. În biserică se pomenesc cei adormiţi, dar şi cei care au purtat numele Sfintei Fecioare.

În anumite părți ale Munteniei, stuparii recoltează primii faguri cu miere, pe care îi împarte cu familia, dar și cu vecinii care nu au stupi și cu cei nevoiași. Tot în această zi, în unele locuri din țară se împarte porumb fiert sau copt pe grătar.  Tot în această zi, se culeg flori și se pun la icoana Preacuratei. Se spune că acestea sunt foarte bune de leac. Dacă de Sfânta Maria Mare înfloresc trandafirii, se spune că oamenii vor avea parte de o toamnă lungă.

Ce se dă de pomană de Sfânta Maria. Tradiții și obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului

Ziua de Sfânta Maria Mare este și ziua Marinei, Sfânta Fecioară Maria fiind considerată ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni. Trebuie să se știe că la sărbătoarea Sf. Maria Mare nu se lucrează la câmp, nu se coase și nici nu se spală rufe. Sărbătoarea Sântămăriei, cum mai este cunoscută în popor, se ține mai ales pentru sănătate, dar și pentru căsătorie, vindecare, naștere ușoară sau ocrotire de cele rele.

Ţăranii cred că cerealele se prind mai bine dacă se semănă între Sântămării, adică între 15 august şi 8 septembrie, iar pentru a nu avea probleme de sănătate este bine să nu mergi înapoi, în această zi, să nu arunci părul de pe pieptene și să nu aprinzi focul. De asemenea, scăldatul în apele râurilor și dormitul pe prispă aduc de Adormirea Maicii Domnului mari ghinioane. În popor se spune că toate rugăciunile ajung la Sfânta Maria, care mai apoi le transmite lui Dumnezeu pe cele vrednice. Iată rugăciunile dedicate special Sfintei Maria:

Rugăciunea către Sfânta Maria

Condacul 1

Celei alese dintre toate neamurile, Maicii lui Dumnezeu, Împărătesei, celei ce te sui de la pământ la cer, cântare cu cucernicie, pentru preacinstita ta adormire, aducem ţie, Născătoare de Dumnezeu. Iar tu, ca ceea ce ai biruinţă peste moarte, de toate întâmplările aducătoare de moarte ne păzeşte pe noi, ca să-ţi cântăm: Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, care întru adormirea ta nu ne laşi pe noi!

Icosul 1

Îngerul întâistătător din cer a fost trimis să spună Născătoarei de Dumnezeu mutarea ei la cer, fără de grijă şi mai înainte să vestească venirea la ea a Fiului lui Dumnezeu. Şi luminat strălucind, înaintea ei stând, a zis aşa:
Bucură-te, preaveselă Maică a Împăratului;
Bucură-te, Maica lui Dumnezeu, Împărăteasa cerului şi a pământului;
Bucură-te, preamărită, că vine cu slavă la tine Fiul lui Dumnezeu să te ia la cer;
Bucură-te, ceea ce eşti preamărită, prin vestirea ducerii tale către Fiul tău şi Dumnezeu;
Bucură-te, cea aleasă de Dumnezeu din toate neamurile;
Bucură-te, sfântă încăpere a Cuvântului lui Dumnezeu;
Bucură-te, plinirea vestirii profeţilor;
Bucură-te, preacinstită cunună a apostolilor;
Bucură-te, podoaba şi stăpânirea ocârmuitorilor;
Bucură-te, înfrumuseţarea arhiereilor şi podoaba preoţilor;
Bucură-te, povăţuitoarea monahiilor, celor înţelepţite de Dumnezeu, către Împărăţia cea de sus;
Bucură-te, ceea ce deschizi uşile raiului neamului creştinesc, celor care pururea te fericesc pe tine;
Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, care, întru adormirea ta nu ne laşi pe noi!

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...