Ce scria CIA despre Nicolae Ceaușescu. Notele secrete ale americanilor care dezvăluie lucruri neștiute despre fostul dictator

Raluca Juncu 13.11.2019, 12:37
Ce scria CIA despre Nicolae Ceaușescu. Notele secrete ale americanilor care dezvăluie lucruri neștiute despre fostul dictator

Nicolae Ceaușescu se avea bine cu americanii. Sau cel puțin asta era imaginea pe care românii trebuiau să o vadă. CIA, serviciul secret extern al Statelor Unite ale Americii avea însă întocmite numeroase dosare informative despre liderul tiran care conducea Republica Socialistă România. Ce urmăreau americanii la Nicolae Ceaușescu?

 

De la tânărul agitator…

Nicolae Ceușescu a pornit de jos, de la a fi unul din cei zece fii de țăran sărac de la Scornicești, care la 11 ani a plecat la București, pentru a fi ucenic de cizmar. Toate lucrurile au început să se schimbe atunci când Alexandru Săndulescu, membru activ al PCR și-a inițiat tânărul ucenic în misiuni conspirative.

Cum arăta Nicolae Ceaușescu în 1936. Foto: mediafax.ro
Cum arăta Nicolae Ceaușescu în 1936. Foto: mediafax.ro

 

Au urmat apoi perioade tulburi, presărate cu miscările ilegaliste care i-au adus o serie de arestări. După ce i s-au pus etichete precum „agitator comunist periculos”, sau „distribuitor activ de material de propagandă comunistă și antifascistă”, a dispărut o vreme din vizorul public.
După mai mulți ani agitați, în care ba s-a bucurat de libertate, ba a fost închis și transferat mereu de la un penitenciar la altul, a fost eliberat definitiv abia la 4 august 1944.

Sfârșitul Celui de-al Doilea Război Mondial avea să vine cu instaurarea regimului sovietic în România, culminând cu momentul decisiv al întoarcerii armelor împortriva Germaniei Hitleriste. Acela a fost și anul în care Nicolae Ceaușescu a fost numit secretar al Uniunii Tineretului Comunist (UTC).

Nicolae Ceaușescu a căpătat putere în timp, pe măsură ce începea să intre pe sub pielea unor lideri de partid. În ciuda faptului că el nu avea terminate mai mult de patru clase, era considerat un personaj abil, care combina munca intensă şi talentul cu abilitatea constană de supraapreciere, reuşind la acea vreme să aducă Republica Socialistă România în atenţia lumii, informa un document secret american, din 1973. Se pare că după ce a preluat frâiele puterii, nu avea să le scape din mână decât după 24 de ani.

…la dictatorul șiret luat la ochi de CIA

Numeroase note informative și rapoarte în care a apărut numele lui Nicolae Ceaușescu au fost desecretizate. Aceste documente arată cum era perceput Nicolae Ceaușescu de către serviciile secrete americane, chiar în perioadele sale de glorie absolută.

Nicolae Ceaușescu, ultimul lider comunist al României. Foto: news.artnet.com
Nicolae Ceaușescu, ultimul lider comunist al României. Foto: news.artnet.com
Unul din dosarele secrete ale CIA despre Nicolae Ceaușescu.
Unul din dosarele secrete ale CIA despre Nicolae Ceaușescu.

În anii `70, România condusă de Nicolae Ceauşescu rămăsese o ţară izolată, din care cetăţenii puteau ieşi cu greu chiar şi pentru a vizita Iugoslavia, țara vecină, arăta un raport al CIA. Însă regimul rezolvase câteva dintre problemele economice din ţară. Satele fuseseră electrificate, iar oraşele se transformau în centre industriale dotate cu mari unităţi de producţie. Într-o scurtă privire de ansamblu, lucrurile păreau să fie într-o lumină favorabilă lui Ceaușescu.

„Ceauşescu e vanitos şi nu vrea să împartă cu nimeni centrul atenţiei. Tinereţea sa relativă, puterea de conducere şi deciziile sale singulare au permis României să facă paşi semnificativi în a se rupe de sub influenţa sovietică. Deşi Ceauşescu nu a rezistat să se prezinte ca un erou naţional, nu a devenit beat de putere şi nu este corupt. S-a dovedit mărininos cu oponenţii săi politici”, arăta un raport al CIA, din 16 noiembrie 1973, potrivit adevărul.ro.

Zece ani mai târziu, însă, liderii de la Washington au început să se preocupe tot mai mult de ascensiunea lui Nicolae Ceaușescu, dar și despre ce ar fi presupus la acea vreme o posibilă mișcare împotriva acestuia.

„Dacă o mișcare împotriva lui Ceaușescu s-ar înfiripa, ar veni cel mai probabil de la indivizi din cercul său restrâns. Pentru a reuși, ar fi nevoie în mod sigur de sprijinul, dacă nu de conducerea, acelor indivizi care au responsabilitatea serviciilor de securitate și militare. Din cauza precauțiilor lui Ceaușescu, complotiștii ar trebui să lucreze în mare secret. Prin urmare, nu e imposibil să nu primim nici o avertizare, decât în cazul în care eforturile lor ar fi însoțite de o mare tulburare în țară”, se arată într-un document CIA din 22 decembrie 1983, descretizat de agenția americană de spionaj, redat de g4media.ro.

Un alt document secret, numit „The Outlook for Ceauşescu” (Observaţii despre Ceauşescu), din 11 februarie 1985 avea în vedere perspectivele acestuia pentru următorii doi, trei ani, „ţinând cont că poziţia preşedintelui Ceauşeascu va fi tot mai precară, ca rezultat al deteriorării continue a condiţiilor economice şi sociale, dar şi a faptului că resursele sale enorme folosite pentru a-şi apăra poziţia îi dau şanse bune de a supravieui pentru următoarele 12 luni”, se arăta în prefaţa raportului, potrivit adevărul.ro.

 

Urmăriți Impact.ro și pe