Nicolae Ciucă (PNL) și Marcel Ciolacu (PSD), cei doi candidați pe care sondejele îi indică drept finaliști în cursa pentru Cotroceni, au, de la distanță, un duel al studiilor.
În timp ce lui Ciolacu i se contestă diploma de Bacalaureat, Ciucă se laudă că a fost șef de promoție în școala militară, deși nivelul la care a scris cartea „Un ostaș în slujba țării” nu-l recomandă.
Iată traseul avut de cei doi prin școală, cu mențiunea că ambii provind din părinți care au trecut prin Armată.
Absolvent al Liceului Mihai Eminescu din Buzău în 1986, actualul premier Marcel Ciolacu a abordat recent subiectul sensibil al studiilor sale.
„Oricând vă pot pune la dispoziţie şi diploma de bacalaureat. Am şi fost la Buzău, am căutat, am o copie legalizată. În 1986 am terminat bacalaureatul, când am terminat liceul, am dat licenţa când am considerat eu”, a spus Ciolacu, într-o conferinţă de presă, după ce a fost reales preşedinte al PSD.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]El a spus că se consideră „un om normal”: „N-am scris cărţi, n-am plagiat, chiar sunt un om normal”.
De asemenea, a mai precizat că, după ce a terminat liceul, s-a dus la lucru, pentru că tatăl l-a dat afară din casă, întrucât nu intrase la facultate.
„Am muncit imediat după ce am terminat liceul. Tatăl meu m-a dat afară din casă. Voi nu aţi prins vremurile acelea. Tata mi-a zis: Dacă nu eşti în stare să intri la facultate, te duci la muncă. Apoi m-am dus în armată. Erau alte vremuri. Asta e adevărul, aşa erau vremurile”, a explicat Ciolacu.
Acesta a mai spus că şi-a făcut o familie, după armată şi a muncit în mediul privat. Tatăl său, Ion Ciolacu – decedat în martie 2015, a fost pilot de aviaţie la unitatea militară de la Boboc.
„Mi-am făcut o familie, am muncit. Am muncit în mediul privat. Nu mi-e ruşine cu nimic. Dar nici nu pot să răspund la toate ştirile inventate. Nu pot să mă umilesc şi să răspund fiecăruia cum crede el despre mine. (…) Nu am jignit pe nimeni şi vreau să nu fiu jignit”, a mai spus Ciolacu.
Conform CV-ului lui Marcel Ciolacu, s-a înscris la un Master în 2003, deşi a obţinut licenţa doar în 2004, de aici fiind pornite numeroase dezbateri.
Candidatul PSD la preşedinţia ţării spune ce a făcut după ce a absolvit liceul în Buzău, în 1986. A precizat că va face o conferinţă de presă în care va prezenta diplomele de studii.
Un fost coleg de şcoală a oferit detalii despre cât de performant era la liceu actualul premier buzoian.
„Am fost colegi de clasă. Eu am plecat în armată pentru 9 luni, fiind student, luasem la facultate de stat, la ASE, iar el a făcut un an şi 4 luni de armată.
N-a dat examen a facultate, erau grele atunci examenele de admitere în facultăţile de stat. A urmat, mai târziu, o facultate privată.
Din primăvara anului 1988 şi până la revoluţia din 1989 nu se ştie ce a făcut. A venit revoluţia şi a devenit revoluţionar de profesie.
Ca revoluţionar, a obţinut un spaţiu comercial în piaţa din Buzău şi a făcut afaceri. Acolo vindea mezeluri. S-a împrietenit cu fostul parlamentar PSD Ion Vasile, apoi traseul lui în politică se ştie.
La liceu n-a fost premiant. Era mediocru. Liceul Eminescu era cam al treilea ca valoare în oraş, după Liceul Haşdeu şi Liceul Economic.
Marcel avea note mici, mai lales la limbile străine, la Franceză avea probleme, dar şi la Geografie. Se şi vede, căci nu vorbeşte nicio limbă străină la deplasările externe.
Colegul lui de bancă a fost Mihai Baltă, cel care a fost pus apoi, în mandatul lui Burleanu, şef peste baza FRF de la Mogoşoaia şi care l-a ajutat să ia note de trecere în liceu”, spune, sub protecţia anonimatului, respectivul fost coleg al lui Ciolacu.
Nicolae Ciucă s-a născut la Pleniţa, localitate aflată la 55 de kilometri de Craiova care şi-a căpătat renumele pentru rezervaţia de bujori sălbatici şi pentru târgul de profil pe care îl găzduieşte anual.
Ce se află, însă, în spatele carierei de militar a generalului în rezervă? Olteanul provine dintr-o familie modestă, cu tradiţie militară. Tatăl său, Gheorghe Ciucă, a fost subofiţer în Armată. „Nea Ghiţă a fost şoferul generalului Ilie Marin, comandantul Armatei a III-a, şi a ieşit la pensie cu gradul de plutonier adjutant”, dezvăluie un fost camarad de arme.
După 27 de ani de Armată, pensionat cu gradul de colonel în 2002, când s-a desfiinţat unitatea militară din localitate, Puiu Calafeteanu este primar în Pleniţa din 2004 şi a crescut alături de Nicolae Ciucă pe uliţa comunei.
„Nicolae este o persoană foarte prietenoasă, populară, iese la poartă şi vorbeşte cu oamenii ori de câte ori revine la casa părintească… E mereu calm, nu l-a văzut nimeni din Pleniţa enervându-se, dar îi place ca, atunci când vorbeşte ceva, acel lucru să se întâmple. Este nevoie de puţină ordine în ţară. Cât despre copilăria lui, ce să vă spun..
Gândiţi-vă că tatăl lui, care a fost subofiţer, a ţinut singur o familie cu patru persoane. Trăiau toţi din solda lui. Soţia dânsului n-a lucrat, iar copiii trebuiau ţinuţi la şcoală. Nicolae mai are o soră, stabilită în Craiova. Părinţii lui au 77, respectiv 78 de ani şi se descurcă singuri la vârsta dumnealor”, afirmă edilul.
Nicolae Ciucă vine rar la Pleniţa, cam de 2-3 ori pe an, precizează primarul, dar asta nu-l face mai puţin popular: ”Nicolae este o persoană foarte prietenoasă, iese la poartă şi vorbeşte cu oamenii ori de câte ori revine la casa părintească”. Politicianul s-a stabilit în Bucureşti, unde lucrează şi fiul lui, Ştefăniţă, care, deşi a terminat Medicina, profesează ca IT-ist. Puiu Calafeteanu spune că Nicolae Ciucă urmează să fie făcut cetățean de onoare la Pleniţa, comună cu 5.000 de locuitori.
La unitatea militară din Pleniţa au făcut armata Cârţu, Balaci şi celelalte staruri din Craiova Maxima.
„Ne-am cunoscut în Angola. Ca militar, este un lider înnăscut, un tip pe care îl urmai. Are chestia asta de patriotism. Se spune că toţi bărbaţii se-ndoaie la bani şi la femei. El nu se îndoaie la nimic! E un om nepătat, simplu, liniştit.
Totuşi, când ridica privirea Ciucă, tresărea toată lumea. Şi, totuşi, nimeni nu este profet în ţara lui. Aşa a fost şi-n cazul lui Ciucă, în sensul că n-a fost niciodată şef la Craiova. A fost făcut general la Focşani”, îl descrie fostul colonel oltean Lucian Florea, intrat în rezervă de 3 ani.
Cei doi ofiţeri au fost împreună în 3 teatre de operaţiuni: Angola, Iraq şi Afganistan. „Ne-am cunoscut în Angola. Acolo s-a legat o relaţie de prietenie. Einsten a spus că forma cea mai înaltă de inteligenţă este intuiţia. Eu am intuit că va ajunge mare”, se făleşte Florea.