Ce salariu are prefectul orașului Cluj. Lună de lună îi întră în conturi o sumă pe care majoritatea românilor doar o visează

Emanuela Pană, Mihai Ianoși 29.08.2021, 09:04
Ce salariu are prefectul orașului Cluj. Lună de lună îi întră în conturi o sumă pe care majoritatea românilor doar o visează

Salarii babane la Prefectura Cluj, unde prefectul și subprefectul au lefuri de zece ori mai mari decât șoferii care le conduc mașinile de serviciu. Potrivit Legii salarizării unitare în sectorul public, un prefect se află pe aceeași treaptă de salarizare cu senatorii și deputații, ceea ce înseamnă că există prefecți care câștigă în momentul de față mai mult decât un membru al Parlamentului, lucru datorat faptului că prefecții au și alte beneficii față de indemnizația pe care o au deputații și senatorii. Câți bani îi intră în buzunar, lunar, lui István Szilárd Tasnádi, prefectul orașului Cluj, afli în continuare.

Ce salariu are prefectul orașului Cluj

Instituția prefectului este o instituție publică cu personalitate juridică, aflată în subordinea Guvernului, dar cu buget propriu. Astfel, prefectul este reprezentantul Guvernului în teritoriu, fiind un garant al respectării legii şi ordinii publice la nivel local. Prefectul conduce serviciile publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din unităţile administrativ-teritoriale, iar pentru atribuțiile pe care le îndeplinește primește sume la care unii români doar visează.

Dacă până de curând prefectul trebuia să fie funcționar public, apolitic, fără a fi membru de partid (chiar dacă era știut faptul că prefectul este susținut politic), în prezent acesta este numit în fiecare județ de către Guvern. Recent, Guvernul a aprobat ordonanța de urgență care le permite prefecților și subprefecților să fie membri de partid.

Acum, în Cluj prefectul județului este István Szilárd Tasnádi, iar cei doi suprefecți sunt Irina Munteanu și Camelia Sălcudean. Reprezentanții Guvernului în plan local câștigă, în general, salarii brute care depăşesc 10.000 de lei lunar, după cum este și cazul lui István Szilárd Tasnádi, care încasează lunar un salariu brut aproape dublu, de 18.720 de lei.

Salariul brut al prefecților este egal cu indemnizația parlamentarilor, ceea ce înseamnă că salariul care le intră pe card prefecților este de 10.951 lei (net). La rândul lor, cei doi subprefecți au un salariu lunar brut de 15.600, adică 9.126 de lei net.

Citește și: Ce salariu are Elena Băsescu în Parlament şi ce funcţie deţine

Prefecții primesc, în plus indemnizația de hrană

La suma menționată mai sus se adaugă valoarea voucherelor de vacanță pe care le primește anual fiecare bugetar, ceea ce înseamnă alți 1.450 de lei. În anul 2021, însă, Guvernul a suspendat acordarea acestor vouchere.

Ce salariu are prefectul orașului Cluj, István Szilárd Tasnádi
Ce salariu are prefectul orașului Cluj, István Szilárd Tasnádi

Spre deosebire de parlamentari, prefecții primesc și un fel de al treisprezecelea salariu pe an, sub formă de indemnizație de hrană, având o valoare de 11.680 de lei pe an.

Mai mult, prefecții beneficiază chiar și de decontarea cheltuielilor cu chiria sau cu deplasarea la serviciu, în cazul în care domiciliul acestora nu este în localitatea în care muncesc. Anul acesta, cheltuielile cu chiria rămân la același nivel cu cel de anul trecut, potrivit unui proiect de ordin al Ministrului de Interne (MAI).

În anul 2021, pentru fiecare funcție de prefect, respectiv de subprefect, plafonul maxim privind cheltuielile pentru locuința de serviciu, cheltuielile pentru cazare și cheltuielile pentru deplasarea dus-întors între municipiul în care are sediul instituția prefectului și localitatea în care își au domiciliul prefectul și subprefectul este de 18.000 lei, respectiv 1.500 lei lunar“, se arată în actul normativ.

Dezvăluiri inedite despre bani și propuneri indecente!
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...