Salariile procurorilor din România au crescut considerabil în ultimii ani și urmează să o facă până în 2022, lefurile acestora fiind direct proporționale cu experiența pe care o au în domeniu. Nici debutanții din profesie nu o duc rău, încasând bani frumoși la finalul lunii. Pe lângă salariile de nababi, procurorii DNA mai au parte și de o serie de beneficii față de „muritorii de rând“, ca de exemplu decontarea chiriei integral și a transportului. Mai multe detalii, în continuare.
Despre magistrații din România s-ar putea spune că sunt favoriții societății, veniturile salariale ale acestora reprezentând probabil un motiv de invidie chiar și pentru parlamentari, miniști sau importanți oameni de afaceri. Același lucru s-ar putea spune probabil și despre cetățenii țărilor bogate. În definitiv, cine nu și-ar dori astfel de lefuri?
Potrivit declarațiilor de avere de pe site-ul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), un procuror cu o vechime de cuprinsă între 8 și 10 ani este remunerat cu 17.956/lună brut, la care se adaugă 2.828 de lei reprezentând un spor de risc și suprasolicitare neuropsihică și confidențialitate, plus alți 2.828, spor de condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase.
Dacă aceste sume vi se par uriașe, ei bine, stați să aflați că tocmai v-am vorbit despre cel mai mic salariu/indemnizație, pentru că salariile procurorilor DNA pot ajunge chiar la 27.875 lei, la care se adaugă 4.181 lei sporul de risc și suprasolicitare neuropsihică, plus 4.181 lei pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase.
Lăsând la o parte faptul că salariile procurorilor DNA întrec orice imaginație, aceștia se bucură și de o serie de beneficii însemnate, ca de exemplu retragerea timpurie din activitate.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]După cum aminteam și mai sus, în rândurile de debut ale acestui articol, procurorilor DNA li se decontează integral chiria și transportul de/la locul de muncă, li se acordă indemnizație de hrană și vouchere de vacanță. Cu alte cuvinte, procurorii DNA locuiesc și mănâncă gratis.
Mai mult, întrucât își desfășoară activitatea în condiții vătămătoare și periculoase, fiind suprasolicitați neuropsihic, procurorii ies la pensie la vârsta la care alții sunt abia la mijlocul activității. Unde mai pui că pensiile sunt uriașe, de 10-15 ori mai mari decât pensiile minime pe care le primesc românii de rând.
Totodată, procurorii care ocupă funcții de conducere primesc o indemnizaţie de încadrare maximă corespunzătoare nivelului instanţei sau parchetului unde exercită funcţia de conducere, majorată corespunzător.
Legea nr. 152/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care a intrat în vigoare în vara lui 2017 și a adus primele majorări salariale la 1 ianuarie 2018 pentru angajații din Justiție, respectiv o creștere de 25%, prevede majorări acordate treptat, până în 2022.