Ce salarii au angajatele care lucrează în farmaciile Dona

Emanuela Pană 30.09.2021, 09:52
Ce salarii au angajatele care lucrează în farmaciile Dona

Rețeaua Dona, controlată de antreprenorul Eugen Banciu, de profesie medic, numără în prezent circa 338 de unități farmaceutice, viteza de execuție a planurilor de dezvoltare fiind încetinită de criza de COVID-19. Cu toate acestea, farmaciile Dona au trecut pragul de 1 miliard de lei în primul an pandemic, 2019, în creștere cu 5% față de 2018. Când vine vorba despre salariile angajaților însă, în cazul rețelei Dona, salariul mediu net a crescut cu circa 30 de lei în decursul unui an. Află, în continuare, cât câștigă angajatele care lucrează îa farmaciile Dona.

Cât câștigă angajatele din farmaciile Dona

În timp ce unele afaceri au avut de suferit din cauza pandemiei, mulți români ajungând în ipostaza de a rămâne fără loc de muncă, în domeniul medical lucrurile au stat diferit, cu precădere din luna martie a anului 2019. Criza pandemică și aglomerarea de farmacii în zonele rezidențiale a condus la o fluctuație mare de personal în rândul farmaciștilor, care și-au găsit rapid un loc de muncă, ba chiar aproape de casă.

În farmaciile Dona, al patrulea lanţ farmaceutic după numărul de unităţi, lucrează în prezent circa 2.500 de angajați, o creștere semnificativă față de anul 2012, spre exemplu, când numărul angajaților era de jumătate. Planurile rețelei Dona pentru anul 2020 vizau extinderea cu 15 unități noi, însă criza generată de temutul virus a determinat compania să își revizuiască prioritățile. Prin urmare, măsurile luate de Dona au avut în vedere monitorizarea personalului din farmacii, în contextul infecţiei cu coronavirus, pentru a asigura securitatea angajaților.

În această perioadă specială, prioritar pentru noi este să asigurăm securitatea angajaţilor noştri şi totodată să le oferim în continuare pacienţilor acces la produse destinate îngrijirii sănătăţii şi la consiliere farmaceutică de specialitate. Încercăm pe cât posibil să respectam programul normal din farmacii şi suntem pregătiţi ca, în caz de situaţii delicate, să găsim soluţii cum ar fi să apelăm la farmaciştii voiajori pentru a diminua cât de mult impactul la nivelul pacienţilor“, transmiteau reprezentanții Dona cu ceva vreme în urmă.

Ce salarii oferă compania

După cum spuneam și mai sus, din punct de vedere financiar, lanțul de farmacii Dona a avut de câștigat în perioada pandemiei, devenind în anul 2019 un nou miliardar în retailul farmaceutic, înregistrând o creștere de 5% față de 2018. În ceea ce privește lefurile acordate în cadrul companiei, menționăm că, în intervalul amintit, salariul mediu net a crescut cu circa 30 de lei (în decurs de un an), până la 3.045 lei în 2019.

Remunerația personalului diferă, în mod evident, în funcție de mai mulți factori, printre care gradul de pregătire, vechimea în muncă, abilități, oraș, etc. În prezent, o asistentă angajată full time în farmaciile Dona din județul Timiș, cu o experiență de 4 ani, câștigă un salariu lunar net de 1.600 de lei. Un farmacist angajat full time cu o vechime de 1 an în domeniu câștigă, în București, 3.000 de lei/lună. În ceea ce privește salariul unui farmacist șef, cu o experiență în domeniu de 5 ani, angajat full time în București, menționăm că acesta pleacă acasă la sfârșit de lună cu suma de 3.800 de lei pe card, la care se adaugă tichete de masă în valoare de 300 de lei pe lună.

Un specialist resurse umane din Capitală, cu o experiență în domeniu de 5 ani, încasează un salariu lunar net de 3.000 de lei.

Citește și: Ce salarii au angajatele care lucrează în farmaciile Doctor Max

Cu cât au crescut salariile farmaciștilor în 2020

Anul trecut, salariile de bază pentru personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar au fost majorate începând cu data de 1 iulie, în conformitate cu actul normativ care modifică anexa a II-a a Legii nr.153/2017.

Personalul din sistemul sanitar care ocupă funcţiile de farmacist, biolog, biochimist, chimist, fizician şi psiholog (…) beneficiază, începând cu data de 1 iulie 2020, de salariile de bază prevăzute de lege pentru anul 2022“, se  arată în lege salarizării care a intrat în vigoare de la 1 iulie 2020.

Mai exact, un farmacist rezident în anul I care își desfășoară activitatea unități clinice are, începând de pe 1 iulie 2020, un salariu de bază de 5.334 lei, comparativ cu 4.302 lei, cât ar fi primit înainte de majorare.

Salarii mai mari primesc și farmaciștii care își desfășoară activitatea în domeniul medicinei legale, lefurile acestora putând ajunge, în prezent, până la 8.911 lei. Totodată, și farmaciștii care asigură serviciile de ambulanță, primiri urgențe și terapie intensivă, au avut parte de măriri salariale de până la 7.314 lei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...