EXCLUSIV

Ce s-a întâmplat cu polițistul cercetat pentru uciderea Raisei. Șef Europol: ”Și-a închis telefonul și nu mai vorbește cu nimeni”. EXCLUSIV

Alexandru Catalan 21.01.2022, 16:00
Ce s-a întâmplat cu polițistul cercetat pentru uciderea Raisei. Șef Europol: ”Și-a închis telefonul și nu mai vorbește cu nimeni”. EXCLUSIV

Cosmin Dorel Andreica, liderul Sindicatului din Poliție, Europol, spune că nu crede în șansele colegului său de a-și mai păstra statutul de polițist, fie și după ce curgerea timpului va mai estompa efectele cazului în care este implicat.

„Colegul nostru a fost deja cercetat și condamnat de către opinia publică. Instituția nu s-a grăbit să-l apere. Ba mai mult, din informațiile noastre, asupra lui s-au făcut presiuni foarte mari ca el să demisioneze. Până în prezent, nu a făcut-o.

A preferat să se izoleze de toată lumea, după nefericitul accident. Și-a închis telefonul mobil și ține legătura cu cei apropiați doar cu ajutorul unui număr cu cartelă.

A cerșit, aș putea spune fără exagerare, o perioadă de concediu, pe care abia a primit-o, deși discutăm despre un drept al unui angajat implicat în niște circumstanțe cu totul speciale.  Sindicatul va încerca să-i ofere măcar asistență juridică, dacă nu vor exista cumva și alte doleanțe ale sale”, a precizat Cosmin Dorel Andreica pentru impact.ro.

„Ne-am grăbit, cei mai mulți, să dăm cu parul”

Șeful cunoscutului sindicat al polițistilor spune că nimeni nu va contesta culpa colegului lor, aceea de a fi condus mașina de serviciu cu o viteză mai mare decât era prevăzută în lege parcurgerea zonei în care s-a produs tragicul accident.

„Vina colegului nostru rămâne. O știe și el, o știm cu toții. Dar ne-am grăbit, cei mai mulți, să dăm cu parul și să-l acuzăm de tot felul de lucruri. Fie că nu a frânat, lucru care deja s-a dovedit că e fals, fie că nu a cerut imediat intervenția echipajelor SMURD, lucru care iar s-a dovedit neadevărat.

Există înregistrări care arată că colegul nostru a cerut insistent sfaturi despre cum să ajute victima. I s-a cerut să nu lase fetița lovită să stea pe spate, motiv pentru care a decis să-i sprijine corpul să stea într-o parte, cu ajutorul piciorului său. De aici s-a născut povestea aceea cum că ar încerca să afle cu piciorul dacă copila mai trăia sau nu”, adaugă Andreica.

Accidentul provocat de politist
Accidentul provocat de politist

Procurorii au ținut cont de absența circumstanțelor agravante

Liderul sindical mai spune că impunerea controlului judiciar și interdicția de a mai conduce vreun autovehicul, inclusiv mașina personală, arată că procurorii au ținut cont de absența circumstanțelor agravante, cum ar fi consumul de alcool, de substanțe interzise sau de conducere a mașinii cu carnet suspendat.

„Potrivit statului nostru, orice polițist vinovat de vreo infracțiune din culpă, dar comisă fără intenție, poate rămâne angajat doar cu aprobarea conducătorului unității din care acesta face parte.

Mi-e greu să cred că acest lucru se va întâmpla, fiindcă colegul nostru, care va fi judecat și condamnat, fie și cu suspendare, se confruntă cu o presiune extraordinară a opiniei publice, de înțeles până la un anumit punct”, indică același Cosmin Dorel Andreica.

Ce s-a întâmplat în alte cazuri asemnătoare

El spune că au mai existat cazuri în care au fost implicați alți colegi polițiști în cazuri soldate cu accidente mortale care și-au păstrat calitatea de angajat al Ministerului de Interne, dovedindu-se că fapta lor nu fusese comisă cu intenție și că nu exista un raport de cauzalitate directă între autorul faptei și calitatea sa de om al legii.

Pe de altă parte, Andreica mai atrage atenția asupra unui alt aspect al accidentului de pe Bulevardul Laminorului nr. 51: „A trecut mai bine de o săptămână de la comiterea accidentului și trecerea aceea nu e nici astăzi semnalizată așa cum ar fi trebuit să fie.

Nu știu ce așteaptă conducerea Brigăzii Rutieră în a amenda, la nevoie în fiecare zi, Administrația publică locală, până la remedierea situației?!”.

Urmăriți Impact.ro și pe