Ce riscă românii care merg, anul acesta, la biserică în Noaptea de Înviere. Amenzi usturătoare

Rădulescu Valentin 15.04.2020, 16:41
Ce riscă românii care merg, anul acesta, la biserică în Noaptea de Înviere. Amenzi usturătoare

În acest an pe perioada Nopții de Înviere sunt impuse mai multe restricții pentru a proteja cetățenii români. De astfel, autoritățile vor da amenzi mult mai mari dacă aceste măsuri nu sunt respectate.

Ce riscă românii care merg, anul acesta, la biserică în Noaptea de Înviere

Purtătorul de cuvânt al Poliției Române, Comisarul Georgian Drăgan, a răspuns la întrebările adresate despre deplasările în Noaptea de Înviere. Potrivit declarațiilor, în acest an toate slujbele la biserică vor fi făcute fără public, dar vor fi transmise live. Totodată, deplasarea la cimitir este strict interzisă și nu este un motiv pentru a ieși din casă. Persoanele care vor încălca aceste măsuri de prevenire își vor pune în pericol sănătatea, dar vor primi și o amendă usturătoare cuprinsă între 2.000 și 20.000 de lei. Pentru persoanele juridice această sumă poate ajunge și până la 70.000 de lei.

”În acest an, slujbele vor fi făcute fără credincioşi în biserică şi vor fi transmise live. Deplasarea la cimitir este interzisă, acesta nefiind un motiv întemeiat pentru a ieşi din casă. Cei care vor să meargă la biserică în Noapte de Înviere îşi riscă în primul rând sănătatea. Apoi, persoanele fizice riscă şi o amendă între 2.000 şi 20.000 de lei, iar pentru persoanele juridice poate ajunge până la 70.000 de lei. Avem dispozitive care sunt în rezervă şi care sunt pregătite să intervină, în caz că situaţia o va impune.” a spus Georgian Drăgan, potrivit Mediafax.

Ce riscă românii care merg, anul acesta, la biserică în Noaptea de Înviere. Amenzi usturătoare
Ce riscă românii care merg, anul acesta, la biserică în Noaptea de Înviere. Amenzi usturătoare

Dacă rudele locuiesc la distanță, pot fi aprovizionate

Georgian Drăgan a mai vorbit și despre aprovizionarea rudelor în această perioadă. Potrivit informațiilor, rudele aflate în altă localitate pot fi aprovizionate, dar este necesară declarația pe propria răspundere. Totodată, ieșirile pentru cumpărăturile necesare sun permise doar în aproprierea casei. Dacă sunt probleme la transportul în comun, sau acestea nu există pentru a ajunge la locul de muncă, atunci este permisă deplasarea cu vehiculul personal de către soț pentru a-și duce soția la servici, de astfel, este necesară declarația pe propria răspundere.

„Ne putem deplasa în altă localitate pentru realizarea activităţii agricole. Dacă este o situaţie specială, putem lua membrii familiei cu noi, atunci când ne deplasăm în altă localitate. Dacă rudele locuiesc în altă localitate, ne putem deplasa pentru a le aproviziona.
Dacă oamenii au vechiul model de declaraţie pe propria răspundere, nu riscă o sancţiune, dar e de preferat să aibă asupra lor noul model de declaraţie. Declaraţia pe proprie răspundere nu trebuie completată zilnic, dacă datele rămân aceleaşi.
Ieşirile la cumpărături sunt acceptate doar în proximitatea locuinţei, nu la zeci de kilometri de casă.
Atunci când nu sunt alte mijloace de transport în comun sau acestea vin la intervale mari de timp, soţul îşi poate duce soţia la locul de muncă, dar având declaraţia pe proprie răspundere şi cu respectarea normelor în vigoare.”, a mai spus acesta purtătorul de cuvânt al poliției.

 

Urmăriți Impact.ro și pe