Ce prețuri au mărțișoarele în 2024? Mărțișoarele dulci, perlele sau plantele suculente sunt cele mai noi tendințe

Emanuela Pană 28.02.2024, 20:20
Ce prețuri au mărțișoarele în 2024? Mărțișoarele dulci, perlele sau plantele suculente sunt cele mai noi tendințe

Mărțișoare dulci, perle sau plante suculente. Acestea sunt noile trenduri întâlnite în târgurile dedicate micilor podoabe care anunță venirea primăverii. Meșterii populari demonstrează încă o dată priceperea lor la Muzeul Satului, unde mărțișoarele continuă tradiția veche. Află, mai jos, ce prețuri au mărțișoarele în 2024.  

Mărțișorul, simbolul primăverii

Mărțișorul, simbolul primăverii, se numără printre cele mai îndrăgite tradiții românești, marcând trecerea de la iarnă la primăvară – sezonul reînnoirii și al speranței. Mărțișorul este un mic obiect de podoabă, adesea alcătuit dintr-un șnur alb și roșu, cu diverse ornamente atașate, cum ar fi trifoiul cu patru foi, coșarul, potcoava etc (despre care se crede că aduc noroc).  

Această tradiție este veche de secole și este încă învăluită în mister și legendă. Mărțișorul este considerat simbolul renașterii naturii și marchează sosirea primăverii. Cele două culori ale mărțișorului – roșu și alb – sunt deschise interpretărilor, însă, în general, sunt înțelese ca simboluri pentru dragoste și puritate.  

Există mai multe legende legate de mărțișor, precum și diverse variații ale acestora. Una dintre cele mai populare este legenda Babei Dochia, care toarce firul Mărțișorului, reprezentând cele 365 (sau 366) de zile. Se spune că Baba Dochia era o soacră rea, care obișnuia să își necăjească nora în fiecare an pe 1 Martie. Ea o trimitea la râu cu un ghem de lână neagră, pe care trebuia să-l albească (află mai multe, aici).   

Ce prețuri au mărțișoarele în 2024? 

Mărțișoarele au fost atracția principală la mai multe târguri din București. Chiar dacă mai sunt câteva zile până ce primăvara se instalează oficial, clienții s-au adunat în jurul tarabelor în căutarea mărțișorului perfect, și, poate, a unei oferte mai avantajoase. 

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]
Ce preturi au martisoarele in 2024
Preturile martisoarelor variaza de la 5 lei la sume impresionante

”În mână am nişte broşe cu motive tradiţionale. Sunt tot felul de plante, ciupercuţe, elefanţi, ghinde, aripi de înger. Din porţelan, din ceramică. Diverse modele, diverse preţuri”, arată Ioana Deac, producător mărţişoare, conform Observator. 

Un mărțișor din ceramică poate fi achiziționat începând de la 5 lei și poate atinge prețuri de până la 30 de lei. Cei cu un buget mai generos pot opta pentru modele din aur, argint, încrustate cu pietre prețioase sau perle. 

”Brăţări, cercei, coliere, inele. Cam tot ce se poate oferi cu drag unei doamne de 1 sau 8 martie. Este un colier realizat din perle naturale de cultură, cu un pandant perlă naturală. Încep de la 100 de lei şi ajung în jur de 300, în funcţie de set”, spune Teodora Olteanu, producător bijuterii, conform sursei citate.  

Pentru cei care vor să ofere un cadou original, o altă opțiune sunt plantele. Prețul este în jur de 35 de lei.  

”Sunt nişte plăntuţe suculente, sunt nişte puiuţi de plantă suculentă. Mărţişoarele fac parte din colecţia Poartă-mă, creşte-mă. Vin cu instrucţiuni de îngrijire. Să ştii tot ce trebuie să faci cu ele. Pot fi udate o dată la şapte-zece zile”, explică Andrei Abrudean, producător mărţişoare. 

Superstiții de 1 Martie – Mărțișor 2024 

Se spune că mărțișoarele aduc noroc în viața celor ce le poartă, însă, pentru și mai mult noroc, oamenii obișnuiesc să adauge și alte simboluri pentru noroc, cum ar fi potcoava, trifoiul cu patru foi sau inima. 

Pentru a avea parte de zile însorite și de bucurii, oamenii poartă mărțișorul (în piept sau la mână) timp de aproximativ două săptămâni sau chiar pe întreaga durată a lunii. După ce a ”expirat” perioada de purtare, mărțișorul nu se aruncă de la mână, pentru că asta aduce ghinion. El se leagă de un copac sau chiar de un trandafir aflat în pământ.   

Potrivit unei superstiții străvechi, mamele care pun un mărțișor în piept sau la mână copiilor lor trebuie să aibă grijă să nu fie văzute de o femeie însărcinată. În caz contrar, bebelușul se va naște cu un semn.   

O altă superstiție spune că, dacă oamenii desfășoară diverse activități gospodărești pe 1 Marie, Baba Dochia va trimite înapoi gerul. Tocmai din acest motiv, femeile nu spală și nu dau cu mătura în prima zi de primăvară. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...