Ce pensie încasează, la 58 de ani, Nadia Comăneci din partea statului român. Suma care îi revine lunar

Diana Dumitrache 01.08.2020, 11:54

Este o legendă în lumea gimnasticii mondiale, la doar 14 ani obţinând primul 10 din istoria acestui sport. Fata care a învins computerul olimpic la Montreal este poate cel mai cunoscut sportiv din întreaga lume. Dar câţi dintre admiratorii Nadiei Comăneci ştiu ce pensie încasează din partea statului român?!

„Zeiţa de la Montreal”, recompensată lunar de statul român

Nadia Comăneci este fără îndoială cel mai celebru sportiv român din toate timpurile. La începutul anilor ’90, jurnaliștii americani au desemnat-o cel mai cunoscut om de sport, după o uriașă performanță. Primul 10 din istoria gimnasticii a fost obţinut în 1976 la Jocurile Olimpice. Reușita de la Montreal s-a remarcat și prin faptul că aparatura de afișaj a vremii nu era pregătită pentru rezultatul perfect: 10.00. Tabela electronică a arătat de fapt cifra 1, un punct și apoi două zerouri.

“Era mult zgomot şi nu înţelegeam ce înseamnă acel 1.00 de pe tabelă. Una dintre colegele mele mi-a spus: “E un 10, dar nu îl pot afişa, au o problemă”. Nu am realizat că este un moment istoric. Astăzi, se vorbeşte despre acea notă de 10 mai mult decât despre medaliile mele. Exercițiul n-a fost perfect, l-am făcut mai bine la antrenament. Mă gândeam uneori că arbitrii voiau doar să mă facă să mă simt bine”, îşi aduce aminte Nadia Comăneci.

Ce pensie încasează, la 58 de ani, Nadia Comăneci din partea statului român. Suma care îi revine lunar
Ce pensie încasează, la 58 de ani, Nadia Comăneci din partea statului român. Suma care îi revine lunar

În vârstă de 58 de ani, “Zeiţa de la Montreal” primeşte o rentă viageră de la statul român. Mai exact, fosta gimnastă ia lunar 13.149 de lei (3.200 de dolari), scriu cei de la Fanatik. Nadia trăieşte, alături de soţul ei Bart Conner, la Norman, Oklahoma, unde au împreună o Academie de gimnastică.

Regimul comunist a recompensat-o pe tânăra gimnastă la întoarcerea în România

La revenirea în România, Nadia Comăneci a primit din partea regimului comunist distincţia “Erou al Muncii Socialiste”, devenind astfel cea mai tânără româncă care deţinea acest titlul. Pentru medaliile obţinute, aceasta a mai primit 350.000 de lei, o vilă în zona Cotroceni şi o Dacie 1300.

Recompensele primite atunci, dar şi acum, nu pot, cu siguranţă, egala sacrificiile făcute de-a lungul timpului. Ștefan Rusu, campion olimpic la lupte greco-romane în 1980, la Moscova, a vorbit despre devotamentul gimnastei.

“Eu mă uitam la ce îi dădeau să mănânce Nadiei. De la București la Amsterdam, i-au dat jumătate de ou. Dar nu și gălbenuș, doar albuș. I-au mai dat o frunză de salată și un pahar de ceai. Asta în zborul de la București la Amsterdam. La Amsterdam am făcut escală. De la Amsterdam la Montreal, nu i-au mai dat nimic. Era vânătă la față, săraca. Gimnastica e cel mai greu sport. Nu există alt sport mai greu”, a povestit Ștefan Rusu la GSP Live.

Urmăriți Impact.ro și pe
Diana Dumitrache
Sunt absolventă a Colegiului Naţional Roman-Vodă, Filologie, din Roman, precum şi a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii din Bucureşti, secţia Limba şi Literatura Română –...