Ce pensie are Maria Ciobanu, de fapt. Suma primită de la stat de către artistă, mult mai mică decât cea a mamei lui Dragoș Dolănescu

Andra Daoud 09.06.2022, 14:23

Maria Ciobanu declara în trecut că primește o pensie foarte mică de la statul român, după zeci de ani în care a strălucit pe scenă. Cântăreața de muzică populară încasează lunar o sumă mult mai mică decât mama lui Dragoș Dolănescu, de exemplu. Care este motivul pentru care Maria Ciobanu și alți artiști consacrați au pensii foarte mici, deși au muncit o viață.

Ce pensie încasează Maria Ciobanu de la statul român

Maria Ciobanu a avut o carieră care s-a întins pe câteva decenii, a cântat pe mari scene din țară și din străinătate și a fost aplaudată de mii de fani. Deși a încasat sume importante de bani de-a lungul carierei, artista a ajuns ca acum să aibă o pensie foarte mică, după cum a declarat chiar ea.

Cântăreața de muzică populară spunea, la un moment dat, că încasează lunar doar 1.200 de lei de la stat, iar motivul pentru care are o pensie așa de mică este că nu a cotizat la sistemul de pensii. În situația ei sunt mulți alți colegi de breaslă care, deși au adunat averi în timpul vieții, nu au plătit contribuțiile sociale la stat, pentru a avea venituri bune la bătrânețe.

De altfel, chiar fostul soț al Mariei Ciobanu, regretatul Ion Dolănescu, a încercat, la un moment dat, să promoveze un proiect de lege care să le asigure artiștilor la bătrânețe un trai decent. Informația este susținută și de fiul lui Ion Dolănescu dintr-o altă relație.

„Tata lupta pentru o lega care să-i protejeze pe artiști”

Dragoș Dolănescu, care trăiește în Costa Rica și este implicat în politică acolo, a povestit că, în perioada în care Ion Dolănescu a fost parlamentar, s-a luptat ca artiștilor să le fie recunoscute meritele și să aibă un venit decent după ce se retrag din activitate.

„Tata s-a zbătut, în perioada 2000-2004, cât a fost deputat, ca aceștia să fie recunoscuți ca artiști care au promovat cultura și să li se ofere o sumă decentă, lunar, ca ajutor de la stat.

Tata lupta pentru o lege care să-i protejeze pe artiștii fără pensie și cu pensii foarte mici. Cei mai mulți nu cotizaseră la stat, cât au fost în activitate, de aceea au ajuns în această situație grea. Nu știu dacă mai există acest ajutor, dar la începutul anilor 2000 știu că mulți artiști au primit ceva bani”, a spus Dragoș Dolănescu, pentru Ego.ro.

Ce pensie are Maria Ciobanu, de fapt. Suma primita de la stat de catre artista, mult mai mica decat cea a mamei lui Dragoa Dolanescu
Dragos Dolanescu alaturi de mama lui

Ce pensie are mama lui Dragoș Dolănescu

Mama lui Dragoș Dolănescu locuiește în Costa Rica și este și ea pensionară, la fel ca Maria Ciobanu. În tinerețe, cele două au împărțit dragostea lui Ion Dolănescu și fiecare dintre ele i-a dăruit câte un fiu.

Dragoș Dolănescu este cu patru ani mai mic decât fratele său, Ionuț, fiul Mariei Ciobanu și al lui Ion Dolănescu. Dragoș a mai povestit cum a început povestea de iubire dintre mama lui și îndrăgitul interpret, dar și ce venituri are femeia, după o carieră în medicină.

„Mama a fost doctor, în Costa Rica, a studiat Medicina la Cluj. De Ion Dolănescu a fost îndrăgostită pe când era studentă în România, perioadă în care m-am născut. Mama are o pensie de aproape 800 de dolari, dar, la cei 68 de ani ai săi, este încă o femeie în putere, mai ajută oamenii, în situații de urgență, și ca medic voluntar.

Eu, ca fiu mai mare, am grijă să nu-i lipsească mamei nimic, locuim în Costa Rica vizavi, cu locuințele. Este de datoria mea să am grijă de ea. Acum sunt cam răcit, iar mama îmi trimite printr-o vecină medicamente, mă verifică la telefon dacă le-am luat, acum ea are grija mea”, a mai povestit el pentru aceeași sursă.

 

Urmăriți Impact.ro și pe