Ce nu se face de Moșii de vară. Tradiții și obiceiuri

Ana Anitoiu 10.06.2022, 20:59
Ce nu se face de Moșii de vară. Tradiții și obiceiuri

Ce nu se face de Moșii de vară sau Sâmbăta Morților. Această sărbătoare pică înainte de Rusalii, iar în toate bisericile ortodoxe se oficiază Liturghii urmate de slujbe de pomenire a celor trecuţi la cele veşnice. Tradițiile și obiceiurile ar trebui să fie respectate de persoanele care vor să le meargă bine în următoarea perioadă.

Tradițiile și obiceiurile de Moșii de vară

Moșii de Vară sunt sărbătoriți în sâmbăta de dinainte de Rusalii. Conform calendarului ortodox 2022, Sâmbăta Morților pică anul acesta de 11 iunie, după care pe 12 și 13 iunie se sărbătoresc Rusaliile sau Cincizecimea. Cea din urmă denumire provine de la faptul că această sărbătoare urmează exact la 50 de zile de la Învierea Domnului.

Printre tradițiile și obiceiurile de Moșii de vară sau Sâmbăta Morților se numără datul de pomană pentru cei care au trecut în neființă. Mâncarea se împarte în vase de lut sau porțelan, căni, străchini şi vase de lemn, împodobite cu flori şi umplute cu lapte, vin sau apă îndulcită cu miere.

Ce nu se face de Mosii de vara
Pomana trebuie sa fie data anumitor persoane

Cui trebuie să i se dea de pomană

Pomana trebuie dată mai ales săracilor și străinilor, nu rudelor. În plus, este bine ca mâncarea oferită să fie caldă sau măcar o parte din ea, pentru că mirosul i-ar sătura pe cei de dincolo. În cimitire au loc ritualuri de pomenire, iar porțile cimitirelor se întind mese pline cu colaci şi vin, împodobite cu flori şi frunze de tei.

De asemenea, tradițiile și obiceiurile de Moșii de vară, în această zi se duc la biserică frunze de nuc şi ramuri de tei, pentru a fi sfințite de preoți. Apoi, acestea se pun la icoane pentru a ocroti locuința de boli și pagube.

Un alt obicei de Moșii de vară este aruncarea în curte, din pragul casei, a unei crenguțe cu flori de tei ce a fost sfințită în biserică. În acest fel, ar urma să fie alungate necazurile ce ar putea fi provocate în grădină de furtuni și ploi.

Ce nu trebuie să faci de Moșii de vară

Câteva lucruri sunt interzise. De exemplu, femeile nu trebuie să muncească în Sâmbăta Morților, ce în acest an pică pe 11 iunie. Altfel, se spune că le vor amorți mâinile și nu vor mai avea spor la muncă în următoarea perioadă.

Femeile nu au voie nici să tricoteze sau să toarcă. Altfel, se spune că toţi colacii daţi de pomană nu vor ajunge la cei pomeniţi. Se mai spune că dacă va ploua în Sâmbăta Morților, recolta anului va fi foarte bogată.

O altă superstiție legată de ce nu trebuie să faci în această zi este aceea că nu este bine ca oamenii să meargă la fântână sau să treacă printr-o răscruce de drumuri izolată. Se spune că pe acolo trec duhurile rele, care i-ar putea îmbolnăvi.

Printre superstițiile de Moșii de vară se numără și aceea că este bine ca fiecare persoană să doarmă în propria locuință în Sâmbăta Morților, astfel încât să fie ferită de orice fel de probleme în următoarea perioadă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...