Ce nu ai voie să faci în Turcia. Toţi turiştii români ar trebui să ştie aceste reguli

Andreea Bisinicu, Coteț Alexandru 20.06.2021, 17:47
Ce nu ai voie să faci în Turcia. Toţi turiştii români ar trebui să ştie aceste reguli

Turcia a fost, dintotdeauna, una dintre cele mai populare destinații turistice pentru români. Fie că este vorba despre un city-break în superbul Istanbul sau câte o vacanță de câteva săptămâni la all-inclusive în stațiunile de pe litoral, meleagurile turcești au fost mereu extrem de solicitate în preferințele conaționalilor noștri. Ce trebuie să știe toţi turiştii români care merg în Turcia.

Ce nu ai voie să faci în Turcia

Turcia se află, an de an, în primele trei locuri preferate de români ca destinații de vacanță. În contextul actual, românii pot intra în țară pe baza adeverinței de vaccinare, dacă au trecut 14 zile de la data imunizării, a unui test PCR făcut cu maxim 72 de ore înainte de prezentarea la graniță sau a unui test rapid antigen, efectuat cu maxim 48 de ore anterior sosirii în Turcia. O altă variantă ar fi să demonstrezi faptul că te-ai imunizazt după ce ai trecut prin boală în ultimele șase luni.

De asemenea, pasagerii care sosesc în Turcia cu avionul trebuie să completeze un formular de intrare prin intermediul portalului register.health.gov.tr, cu maximum 72 de ore înaintea îmbarcării. Acest document va fi prezentat la îmbarcare în format fizic (tipărit) sau electronic, adică pe telefonul mobil sau tabletă. Ulterior completării formularului va fi emis codul HES, în baza căruia călătorii vor putea avea acces la transportul intern și la cazare.

Dincolo de regulile care țin de siguranța sanitară, românii care merg în Turcia cu mașina trebuie să știe că dacă mașina este condusă de către o altă persoană decât proprietarul acestuia șoferul trebuie să aibă o procură tradusă în limba turcă de un traducător autorizat, autentificată la notar și apostilată.

Ce nu este recomandat să facă turiștii români în Turcia

În cazul în care automobilul este închiriat atunci la graniță trebuie prezentat și contractul de închiriere precum și traducerea acestuia în limba turcă, legalizată și apostilată. Precizările de mai sus sunt valabile şi pentru persoanele care deţin un autoturism achiziţionat în leasing.

De asemenea, nu uita că Turcia este o țară musulmană, cu reguli mai stricte decât în Occident. Nu este recomandat să consumi băuturi alcoolice în public, cu atât mai mult să fii în stare de ebrietate. O altă regulă nescrisă este să nu negociezi prețurile din tarabe.

Turcii te vor privi cu sprânceana ridicată dacă vei vorbi despre politică sau să-l vorbești de rău pe Ataturk, pe care poporul turc îl stimează foarte mult. De asemenea, e important să eviți șoferii care fac taximetrie în mod ilegal sau persoanele care vor să-ți vândă artefacte sau monede vechi.

Urmăriți Impact.ro și pe