Ce nu a vrut Ion Iliescu să facă în 1991. Abia acum s-a aflat secretul fostului preşedinte: „Românii au tras mult din cauza asta”

Ioana Bucur 17.07.2022, 12:31
Ce nu a vrut Ion Iliescu să facă în 1991. Abia acum s-a aflat secretul fostului preşedinte: „Românii au tras mult din cauza asta”

Deciziile luate în primele luni după căderea regimului comunist la noi în țară au creionat viitorul României. Astăzi, multe dintre jocurile de culise rămân în continuare un secret știut de un grup mic de oameni. Pentru prima oară, un martor și, pentru o vreme, un jucător important pe scena politică, a făcut o serie de dezvăluiri din acea perioadă. Ce nu a vrut să facă Ion Iliescu în 1991.

Ce a refuzat Ion Iliescu în 1991

Evenimentele din decembrie 1989 au schimbat radical viitorul țării și al românilor. În timp ce oamenii de rând încercau să se acomodeze cu noua ordine, noua viață, decizii cruciale erau luate.

Într-un interviu oferit reporterilor EVZ.ro, economistul Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei, a făcut o serie de dezvăluiri despre principalii lideri ai perioadei post-1989.

Fostul demnitar susține că Ion Iliescu a pornit „cu niște prejudecăți și spaime din comunism” și că, în 1991, nu ar fi dorit unirea României cu Republica Moldova, în ciuda faptului că, la acea vreme, a existat o intenție din partea mai multor membri ai Parlamentului ca unirea să devină realitate.

„Încă se mai discuta despre faptul că România nu s-a unit cu Republica Moldova. În 1991, a existat o intenţie din partea mai multor membri ai Parlamentului să se facă unirea. Nu eram nici noi în UE, ei erau ieşiţi din Uniunea Sovietică, era destul ca asta să se întâmple.

Doar că lui Ion Iliescu îi era teamă pentru că mai purta încă reverberaţiile cu relaţiile cu Uniunea Sovietică de care nu s-a separat niciodată. Noi am tras foarte mult în anii ’90 din cauza spaimei pe care Iliescu o avea faţă de Rege şi faţă de Coposu. I-a lipsit acest curaj, a fost un produs al sistemului şi a rămas aşa. El nu era foarte stăpân pe serviciile secrete, era pro-sovietic deşi sovieticii nu i-au cerut-o”, a povestit Varujan Vosganian.

Ce nu a vrut Ion Iliescu să facă în 1991. Abia acum s-a aflat secretul fostului preşedinte „Românii au tras mult din cauza asta”

„Știam că Stolojan era într-o stare de șubrezire nervoasă vădită”

În cadrul aceluiași interviu, Vosganian a povestit și cum a ajuns Traian Băsescu președinte al României, amintind episodul din timpul campaniei din 2004, când Băsescu i-a luat locul lui Teodor Stolojan. Cel din urmă era, de fapt, primul candidat la prezidențiale, însă ajunsese la capătul puterilor.

„A fost o campanie dificilă, deşi a părut totul simplu. Eu eram la Satu Mare când s-a întâmplat cu Stolojan plângând. M-a sunat Raluca Turcan. Nu știam că se va întâmpla, dar știam că Stolojan era într-o stare de șubrezire nervoasă vădită.

Primul semn a fost când a intrat cu toată puterea într-o vitrină, a dat cu capul, la un hotel, i-a sângerat fruntea. El deja nu mai era în apele lui de mai multă vreme. Ne temeam în legătură cu comportamentul lui”, a declarat Varujan Vosganian, pentru sursa citată.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...