Ce înseamnă, de fapt, AMG la autoturismele Mercedes-Benz

Emanuela Pană 12.09.2021, 09:14
Ce înseamnă, de fapt, AMG la autoturismele Mercedes-Benz

Indiferent că erați în spatele lor la semafor, în trafic, ori că erau parcate de-a lungul aleii, cu siguranță ați văzut de mai multe ori în viața voastră aceste mașini. Și atunci, observând emblema AMG, probabil v-ați întrebat ce înseamnă aceste litere. Această marcă, aflată în proprietatea producătorului din Stuttgart încă din 2007, s-a dovedit extrem de profitabilă până-n prezent. Ce înseamnă, de fapt, AMG și de ce sunt căutate aceste modele, aflați în continuare.

Ce înseamnă AMG la autoturismele Mercedes-Benz

În ultimii ani, piața auto a înregistrat numeroase înmatriculări ale unor mașini de înaltă performanță. Multe dintre acestea poartă abrevierea AMG, un fel de icoană care semnifică cele mai performante modelel Mercedes-Benz. Cele trei litere pot fi întâlnite, însă, și pe modele mai simple, dar care, la fel, se deosebesc de restul Mercedes-urilor.

Gândită inițial în 1967, de doi foști ingineri de la Mercedes-Benz: Hans Werner Aufrech și Erhard Melcher, marca AMG a devenit rapid sinonimă cu modelele de viteză îndrăgite de fondatorii gigantului german. Inițialele „AM“ provin de la numele foștilor ingineri, iar „G“ vine de la Großaspach, locul de naștere al lui Aufrech. Cei doi se autointitulau „ingineri constructori de mașini și specialiști în testarea motoarelor destinate competițiilor automobilistice“.

Așadar, Mercedes-urile cunoscute cu iniţialele AMG (Aufrecht Melcher Großaspach) reprezintă devizia de înaltă performanță a Mercedes-Benz, înfiinţată inițial sub numele de AMG Motorenbau und Entwicklungsgesellschaft. Afacerea a început cu aproximativ 53 de ani în urmă, într-o moară veche din orașul Burgstall, unde Aufrech și Melcher pregăteau mașini pentru competiții. La acel moment, modelul preferat de AMG era Mercedes-Benz 300 SE, cu care compania, fondată în iunie 1967, a participat la Campionatul European de Turisme.

Citește și: ANAF dă mașini cu preț de nimic. BMW și Mercedes, mai ieftine decât un telefon mobil

Primul succes notabil al echipei AMG a fost înregistrat în 1971, când aceasta a terminat pe un surprinzător loc secund în cursa de 24 de ore de la Spa – reprezentând începutul unei serii impresionante de victorii în diverse competiții. Astăzi, AMG deține zece titluri în DTM și trei în FIA GT.

Ce înseamnă, de fapt, AMG și de ce sunt căutate aceste modele
Ce înseamnă, de fapt, AMG și de ce sunt căutate aceste modele

După cum aminteam și mai sus, ambrevierea AMG înseamnă în primul rând un substitut pentru performanță. Cu alte cuvinte, cele trei inițiale sunt imaginea devizei de performanță Mercedes-Benz.

Ce le-a lipsit celor mai apreciate autoturisme de la Mercedes-Benz, pentru a fi chiar şi mai exclusiviste?! Atingerea magică din spatele celor trei litere care reflectă performanţa, rafinamentul şi pasiunea: AMG“, spunea cu ceva ani în urmă Sergiu Pop, şef Departament Vânzări Autoturisme Mercedes-Benz la RMB Inter Auto.

Modelele AMG sunt construite după principiul „one man, one engine“ („un om, un motor“ – n.r.), componentele fiind alese cu mare atenție, iar instalarea fiind efectuată minuțios. Verificările includ până și ultimul șurub, iar spre finalul procesului de asamblare, autoturismul primește o emblemă cu semnătura specialistului AMG care l-a construit.

În prezent, cele mai cunoscute motoare AMG sunt:

  1. Motorul AMG V8 Biturbo de 5, 5 litri;
  2. Motorul AMG V8 de 6, 3 litri;
  3. Motorul AMG 6.0-litri V12 biturbo.

Potretul unui client AMG

Clientul unui AMG este un fin cunoscător, care luptă împotriva mediocrităţii inclusiv prin stilul lui de viaţă. Acesta ştie să aprecieze în egală măsură performaţele superioare, tradiţia unei mărci, precum şi pasiunea şi efortul pe care-l depune omul din spatele motorului“, explica Pop.

Urmăriți Impact.ro și pe