Ce ingredient din bucătărie este fatal în cantități mari. Trebuie să aveți mare grijă

Stan Filon 10.12.2020, 09:47
Ce ingredient din bucătărie este fatal în cantități mari. Trebuie să aveți mare grijă

Ingredient din bucătărie, fatal în cantități mari. Bicarbonatul de sodiu face minuni în gospodărie. Îți face lună cuptorul, face ca noi bateriile de chiuvetă și cadă, bijuteriile tale își vor recăpăta strălucirea, dacă le pui în apă fierbinte cu o lingură de bicarbonat, iar părul tău va fi mult mai sănătos dacă pui în șampon o linguriță de bicarbonat de sodiu.

Ce ingredient din bucătărie ne poate face mai mult rău, decât bine

Praful minune este nemaipomenit în gospodărie însă când vine vorba să fie consumat ca tratament, ar trebui să vă gândiți de două ori. Mulți spun că acesta se luptă chiar și cu cancerul, dar este un tratament prea ieftin, așa că este ținut ascuns de medici. Este o exagerare care ne-ar putea face mai mult rău, decât bine.

Într-adevăr, bicarbonatul de sodiu ne ajută mult atunci când suferim de reflux gastroesofagian, însă nu este recomandată folosirea lui pe termen lung, deoarece, spun specialiștii, bicarbonatul de sodiu nu va face altceva decât să accentueze predispoziția spre ulter. Se poate folosi doar în cazul în care nu avem un pansament gastric, însă nu trebuie să se exagereze.

Produsul din bucatarie care poate fi fatal
Produsul din bucatarie care poate fi fatal

Ajută pe moment în crizele de reflux gastroesofagian

”Pe moment are o acţiune imediată, agreabilă, promptă, iar pacienţii îl preferă pentru că este la îndemână şi este foarte ieftin. Folosit pe termen lung poate apărea fenomenul de rebound, aciditatea se intensifică şi va accentua predispoziţia spre ulcer. Bicarbonatul nu te omoară, dar e ca şi când te-ai încălzi cu un pahar de ţuică. Pe măsură ce consumi, tot ai vrea mai mult. În timpul unei crize, mai bine folosim un pansament gastric autorizat”, susţine medicul chirurg Călin Tiu.

Chiar dacă bicarbonatul de sodiu este folosit la dentist pentru periaje profesionale, aceștia nu recomandă folosirea sa acasă, mai ales direct pe dinți, deoarece ne poate face probleme. Stomatologii avertizează, însă, că, dacă nu știm cum să ne periem dinții cu acest preparat, ne-am putea face mai mult rău decât bine și am putea ajunge la afecțiuni paradontale foarte grave. Este și mai periculos pentru dinți în combinație cu zeama de lămâie.

Ajută la albirea dinților, dar și la distrugerea lor

”Este o mare greşeală să periem dinţii direct cu biarbonatul de sodiu cumpărat din magazin. Este chiar interzis, pentru că praful este foarte abraziv şi zgârie smalţul dinţilor. În plus, periajul cu bicarbonat de sodiu efectuat incorect poate produce o serie de răni ale gingiilor. Aceste răni nu sunt altceva decât porţi deschise pentru infecţii, afte sau gingivite sau afecţiuni paradontale.

Într-adevăr bicarbonatul curăţă foarte bine şi deschide culoarea dintelui până la cea naturală, dar nu este indicat deloc să fie folosit direct pe dinte. Şi în cabinetul stomatologic se foloseşte tot bicarbonatul de sodiu, dar într-o anumită compoziţie, este o pastă specială utilizată în periajul profesional.

Nici măcar în combinaţia bicarbonat cu suc de lămâie eu nu recomand curăţarea dinţilor acasă. Sucul de lămâie este un acid care poate produce demineralizarea smalţului dintelui, iar asta înseamnă început de carie”, a explicat Canelia Vartolomei, medic stomatolog, pentru Adevărul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...