Ce îi îngrijorează cu adevărat pe cercetători legat de covid-19. E mai grav decât ne aşteptam

Ana Anitoiu 26.02.2021, 23:41
Ce îi îngrijorează cu adevărat pe cercetători legat de covid-19. E mai grav decât ne aşteptam

Cercetătorii sunt în alertă în privința pandemiei de coronavirus, în ciuda faptului că au fost demarate campanii de vaccinare anti-COVID-19 în toată lumea. Specialiștii se confruntă cu noi provocări. Un virusolog român a explicat ce trebuie să se facă în prezent, cu prioritate, în timp ce continuă imunizarea la nivel internațional.

Ce îi îngrijorează cu adevărat pe cercetători legat de covid-19

Mai exact, problema pandemiei de coronavirus se complică din cauza noilor tulpini care au apărut. Versiuni diferite ale virusului au fost semnalate în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Africa de Sud și Brazilia. Experții în sănătate se tem că acestea vor deveni tot mai puternice și că vor rezista la vaccinurile anti-COVID-19. Deocamdată, însă, este nevoie de realizarea mai multor teste.

”Se presupune că au apărut la persoane imunosupresate, persoane la care răspunsul imun nu funcționează așa de bine. Asta ne permite să știm ce tulpini circulă la un moment dat, dacă sunt mai contagioase, dacă sunt asociate cu mortalitate mai mare și mai ales dacă tulpinile astea determină reinfecții la persoanele vaccinate”, a spus virusologul Simona Ruță. ”Interesul devine din ce în ce mai mare pentru tulpinile celelalte, sudafricană, braziliană. De acum încolo trebuie să ne orientăm și către celelalte tulpini ca să putem să fim în cunoștință de cauză cât mai repede posibil”, a spus și Adriana Pistol, directoarea INSP.

Ce ii ingrijoreaza cu adevarat pe cercetatori legat de covid-19. E mai grav decat ne asteptam
Un specialist intr-un laborator

Ministrul Sănătății: ”Nu putem exclude un al treilea val al pandemiei”

Între timp, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat că nu poate exclude un al treilea val al pandemiei de coronavirus în România. Din acest motiv, trebuie să fie păstrate locuri libere în spitale pentru a exista posibilitatea internării și îngrijirii pacienților cu COVID-19, dacă va fi necesar.

„Pe de o parte, noi nu suntem Ministerul COVID-19, ci Ministerul Sănătăţii, aşa încât ne pregătim în acest moment să revizuim fluxurile din mai multe spitale care tratează pacienţi COVID, tocmai că există şi alţi pacienţi cu alte patologii care au nevoie de asistenţă medicală. Revizuim acum, împreună cu toate DSP-urile din ţară şi cu toate spitalele, aceste fluxuri în aşa fel încât spitalele să poate să ajute atât pacienţi cu COVID-19, cât şi pacienţi cu alte suferinţe. Dar, până una alta, nu putem exclude un alt treilea val. Asta înseamnă că păstrăm capacităţi care acum sunt libere în spitale tocmai pentru a avea posibilitatea să îngrijim pacienţi dacă va fi nevoie, sperăm să nu fie nevoie, dar nu putem exclude”, a spus el.

Vlad Voiculescu: ”Aş prefera sancţiuni mai dure”

De asemenea, Vlad Voiculescu a spus că ar prefera să le fie date sancțiuni mai dure celor care nu respectă regulile de siguranță pentru limitarea răspândirii coronavirusului. Ministrul Sănătății a precizat că înainte de a fi închise școlile, ar vrea să fie închise temporar câteva locuri ce încalcă măsurile ce au fost impuse.

„Aş prefera să închidem temporar câteva locuri în care nu se respectă regulile, înainte să închidem şcolile. Aş prefera să fie respectate regulile. Aş prefera sancţiuni mai dure, aceasta este preferinţa mea ca ministru al Sănătăţii şi preferinţa mea ca cetăţean”, a spus Vlad Voiculescu la Parlament, precizând că se referă și la petreceri.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...