Ce fel de copii pot naște femeile care se hrănesc cu junk food, conform Mihaelei Bilic

Beatrice Dumitru 14.03.2023, 11:50
Ce fel de copii pot naște femeile care se hrănesc cu junk food, conform Mihaelei Bilic

Alimentația are un rol fundamental pe toată durata sarcinii, atât pentru binele mamei, cât și al copilului, de aceea este bine ca femeia însărcinată să aibă o dietă echilibrată. Mihaela Bilic, unul dintre cei mai apreciați medici nutriționiști de la noi, atrage atenția asupra faptului că alegerile alimentare ale mamei determină evoluția mentală a fătului.

De ce femeile însărcinate nu ar trebui să consume junk food

Alimentația pe perioada sarcinii este foarte importantă și este recomandat să fie alese alimente de calitate, care să cuprindă, zilnic, carbohidrati, proteine, grăsimi, vitamine și minerale. Legătura dintre nutriție și sănătatea psihică este cunoscută demult, însă cercetătorii în neuro-nutriție au dezvăluit recent un lucru surprinzător.

Mihaela Bilic, unul dintre cei mai apreciați medici nutriționiști de la noi, spune că, încă din perioada de gestație, alegerile alimentare ale mamei determină evoluția mentală a fătului. Ea susține că femeile însărcinate n-ar trebui să consume mâncare de tip junk food, deoarece copiii ar putea fi colerici.

Ce fel de copii pot naște femeile care se hrănesc cu junk food, conform Mihaelei Bilic
Alimentația este importantă în sarcină.

Femeile însărcinate care se hrănesc cu Junk food, produse ultra-procesate cu conținut crescut de grăsimi și zahăr și cu valoare nutritiva redusă, vor da naștere unor copii colerici”, spune Mihaela Bilic.

Ce spun studiile

Mihaela Bilic prezintă și rezultatele mai multor studii din străinătate pentru a arăta cât de mult influențează alimentația capacitatea noastră intelectuală.

Legătura dintre agresivitate și alimentația dezechilibrată a fost demonstrată cu ocazia unei experiențe desfășurate în pușcăriile din Olanda. Deținuții care au primit suplimente de vitamine, minerale și acizi grași esențiali omega 3, cu rol protector pentru celula nervoasă, s-au dovedit a fi mai puțin violenți, iar incidentele agresive au scăzut cu 30%.

Și în Australia a fost făcut un studiu pe 23000 femei însărcinate care a urmărit efectul pe care dieta mamei din timpul sarcinii îl are asupra bebelușului. Cercetarea a arătat că în primii cinci ani de viață, copiii ale căror mame s-au hrănit cu produse ambalate, snacksuri și sucuri au prezentat tulburări de comportament, de la furie și agresivitate la
tristețe și anxietate.

Mihaela Bilic mai prezintă un studiu din Franța făcut pe șoricei, care a dovedit că un deficit de acizi grași omega 3 în primele luni de viață provoacă dezechilibre psihice grave. „90% din structura creierului este alcătuită din grăsime iar acizii grași omega 3 nu pot fi fabricați în organism, ei trebuie aduși din alimentație. Fără omega 3 sănătatea mentală este în pericol, conexiunile dintre neuroni sunt mai sărace și mai lente”.

De asemenea, în Germania oamenii de știință au demonstrat că alimentația ne influențează gândurile și deciziile. Astfel, un meniu bogat în proteine ne face toleranți și înțelegători, în timp ce meniul bazat pe zahăr și carbohidrați ne face irascibili și impulsivi. Tirozina este un aminoacid din produsele de origine animală, care crește nivelul de dopamină din creier.

Oase refuză în continuare să reia prietenia ruptă cu CRBL
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...