Ce eveniment astronomic uriaș o să aibă loc pe 21 decembrie. O să fie vizibil pentru toată lumea

Ana Anitoiu 04.12.2020, 16:02
Ce eveniment astronomic uriaș o să aibă loc pe 21 decembrie. O să fie vizibil pentru toată lumea

Un eveniment astronomic uriaș o să aibă loc pe 21 decembrie, în ziua solstițiului de iarnă, cu doar câteva zile înainte de Crăciun. Acesta va fi vizibil pentru toată lumea, cu ochiul liber. Cei care vor să nu rateze fenomenul trebuie să privească cerul, înspre sud-vest, începând cu ora 17:00.

Ce eveniment astronomic uriaș va avea loc pe 21 decembrie

Mai exact, în seara de 21 decembrie, planetele Jupiter şi Saturn vor părea că se apropie una de alta atât de mult încât se va vedea un astru dublu pe cer, la apus. Acestea se află aproape de orizont și trebuie să fie privite imediat după ora 17.00, deoarece vor apune repede. Conjuncţia va fi vizibilă în toată lumea.

În fiecare zi, planetele sunt aparent mai apropiate una de alta, până pe 21 decembrie, când va avea loc o conjucţie spectaculoasă. Dintre Jupiter și Saturn, prima planetă este cea mai strălucitoare. Va fi prima dată, din Evul Mediu și până în acest an, când cele mai mari planete din sistemul nostru solar se vor afla atât de aproape una de cealaltă.

Cum va putea fi observat evenimentul astronomic, în București și în toată țara

În Capitala, pe data de 21 decembrie 2020, soarele va apune la ora 16:49. După ora 17:00, planetele Jupiter și Saturn se vor putea vedea cu ochiul liber, până în ora 19:00, când vor apune, conform Observatorului Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”. Pentru o mai bună observare, se pot folosi un binoclu sau telescop.

”Recomandarea noastră pentru observarea fenomenului este să priviți dintr-un loc de unde se poate vedea apusul Soarelui, pentru că orice clădire sau obstacol aflat înspre apus va ascunde planetele. O conjuncție nu la fel de strânsă se va produce pe 31 octombrie 2040, planetele fiind vizibile înainte de răsăritul Soarelui. De pe terasa Observatorului orizonul de sud-vest este blocat de clădiri.”, a transmis Observatorul.

Ce eveniment astronomic urias o sa aibă loc pe 21 decembrie. O sa fie vizibil pentru toata lumea
Eveniment astronomic, pe 21 decembrie

Când va mai avea loc un astfel de fenomen astronomic

Data viitoare când planetele Jupiter și Saturn se vor afla atât de aproape una de alta va fi pe 15 martie 2080. Atunci, acestea se vor putea vedea înainte de răsăritul Soarelui, în constelația Capricornus, spre deosebire de anul acestea, când se pot observa la apus.

Fenomenul este rar și are loc la fiecare două decenii, ”dar această conjuncţie este extrem de rară pentru cât de aproape o să apară planetele una faţă de cealaltă”, a explicat profesorul Patrick Hartigan de la Rice University, care a precizat că pe 4 martie 1226 a mai fost înregistrat un fenomen similar.

Conjuncţie spectaculoasă Jupiter - Saturn, pe 21 decembrie
Conjunctie intre planetele Jupiter si Saturn

Cât de rar este, de fapt, evenimentul astronomic

Între anul 0 şi 3000, în era comună, doar şapte astfel de conjuncţii au fost sau vor fi mai apropiate decât cea anunțată pentru data de 21 decembrie 2020. Două dintre acestea au fost prea aproape de Soare pentru a putea fi văzute fără telescop, a mai spus profesorul Patrick Hartigan.

Deși pe 21 decembrie 2020 și în celelalte șapte dăți în care Jupiter și Saturn au mai părut sau vor mai părea atât de aproape, aceste două planete, care sunt și cele mai mari din sistemul nostru solar, se află, de fapt, la sute de milioane de kilometri distanţă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...